Krstičević i Erjavec zadovoljni suradnjom na području obrane

Vijesti 06. stu 201814:56 > 15:08
Izvor: (ilustracija)

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i njegov slovenski kolega Karl Erjavec pohvalili su u u Ljubljani bilateralnu i multilateralnu suradnju dviju država na području obrane.

Krstičević boravi u službenom posjetu Sloveniji, a nakon jednosatnog razgovora s Erjavcem zaključeno je da Hrvatska i Slovenija kao članice NATO-a, EU-a i UN-a unaprijeđuju europske vrijednosti i zajedničku obrambenu suradnju te se nalaze pred istim sigurnosnim izazovima.

“Suradnja na području obrane od ključne je i strateške važnosti za obje zemlje”, kazao je Krstičević.

Erjavec je istaknuo da je međusobna suradnja na području obrane Slovenije i Hrvatske vrlo dobro razvijena, što se vidi iz podatka da one ove godine provode 49 zajedničkih projekata.

“Slovenija i Hrvatska kao članice EU-a i NATO-a blisko surađuju u različitim mirovnim misijama u okviru NATO-a, EU-a i UN-a, te u različitim vojnim vježbama”, rekao je slovenski ministar.

Najviše pozornosti u razgovorima bilo je posvećeno bilateralnoj suradnji i sigurnosnim izazovima s kojima se susreću obje susjedne zemlje, rekli su ministri novinarima.

Izrazili su zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem Sporazuma o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga, koji će biti smješten u Hrvatskoj.

“NATO središte u Zemuniku dat će veliki doprinos razvoju novih sposobnosti hrvatske, slovenske, mađarske i bugarske vojske”, rekao je Krstičević.

Erjavec je istaknuo da će Slovenija u Zemunik poslati dva pripadnika slovenske vojske, te da je Slovenija pred odlukom o kupnji tri helikoptera kako bi i dalje razvijala svoje zračne snage.

Krstičević je kao potencijalno novo područje vojne suradnje spomenuo i mogućnost da bi Hrvatska nakon dobivanja vojnih zrakoplova F-16 u budućnosti mogla sudjelovati u patroliranju slovenskim zračnim prostorom.

“Na području obrane imamo priliku za unapređenje suradnje u mnogim područjima, a jedno od njih je područje zrakoplovstva i to u obuci helikopterskih posada, zatim u području sposobnosti zaštite zračnog prostora, odnosno air policinga, s obzirom da je Hrvatska donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koja će ojačati sposobnosti Hrvatske vojske i povećati njezin doprinos sigurnosti na području jugoistočne Europe“, rekao je ministar Krstičević

To patroliranje za slučaj izvanrednih situacija obveza je svih članica NATO saveza, a Slovenija je nakon uključenja u NATO te zadaće delegirala talijanskom i mađarskom zrakoplovstvu budući da sama nema aviona sposobnih za te zadaće.

Erjavec je nakon razgovora s Krstičevićem najavio da će u popodnevnom dijelu posjeta s hrvatskim kolegom govoriti i o problematici migracija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.