Ministarstvo: Profesoru Franji Dragičeviću upozorenje na obvezu iz radnog odnosa

Vijesti 10. pro 201816:05 > 16:17
N1

Načelnica Samostalnoga sektora za inspekcijski nadzor u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Marijana Kozarić Ciković izvijestila je u ponedjeljak da profesor strojarstva Tehničke škole Čakovec Franjo Dragičević nije dobio otkaz već upozorenje na obvezu iz radnog odnosa jer do sada nije imao opomene s mogućnošću otkaza.

Marijana Kozarić Ciković izjavila je novinarima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako je ravnatelj Tehničke škole Čakovec, iz ovlasti poslodavca, donio odluku o upozorenju nastavniku Franji Dragičeviću na obvezu iz radnog odnosa, a ako bi se takav incident ponavljao, objasnila je, nastavnik bi tada mogao dobiti otkaz.

Izvijestila je kako je inspekcijski nadzor u čakovečkoj školi koji je u tijeku pokazao da ta škola za sada nije iskoristila sve mogućnosti iz dijela svoje nadležnosti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na pitanje što je utvrdio inspekcijski nadzori, Kozarić Ciković odgovorila je kako sada ne bi iznosila činjenice već će, po utvrđenom cjelokupnom stanju i utvrđenim svim činjenicama, inspekcija izreći inspekcijske mjere iz svoje ovlasti. Niječno je pak odgovorila na pitanje je li inspekcijski nadzor obuhvatio i roditelje.

Na novinarsko pitanje što je profesoru Dragičeviću uzeto kao olakotna okolnost, Kozarić Ciković odgovorila je kako Dragičević do sada nije imao opomene s mogućnošću otkaza ugovora o radu.

O slučaju profesora Dragičevića i najavljenom prosvjedu članova Sindikata učitelja očitovala se u ponedjeljak u izjavi novinarima i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

VEZANA VIJEST

Divjak je napomenula da Hrvatska ni po broju, niti po intenzitetu nasilja u školama, nema neke bitne razlike u odnosu na prethodno razdoblje, kao što ni u međunarodnim usporedbama Hrvatska nije u posebno nepovoljnom položaju. Ipak, potvrdila je da će pokrenuti akcijski plan na razini države u prevenciji borbe protiv nasilja u školama.

Kada je pak riječ o prosvjedu koji je Sindikat učitelja najavio za subotu, 15. prosinca, u znak potpore kolegi Franji Dragičeviću, ministrica je istaknula da podržava bilo kakvo sustavno rješenje, te da prosvjedi ukazuju na osjećaj koji je u sustavu i treba respektirati da se učitelji ne osjećaju sigurno, pa zato moramo djelovati i izraditi nacionalni akcijski plan.

Na pitanje novinara hoće li biti u subotu na prosvjedu, ministrica nije odgovorila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram