Tko je novi predsjedničin savjetnik za vanjsku i europsku politiku?

Vijesti 21. pro 201810:56 > 10:59
Ured predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Sebastiana Rogača svojim savjetnikom za vanjsku i europsku politiku.

Sebastian Rogač (1979.) diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku te engleski i njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Srednju školu pohađao je u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i maturirao (Taunton, Massachusetts). Završio je jednogodišnji stručni studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te izobrazbu na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke u Berlinu.

VEZANE VIJESTI

 U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH kao profesionalni diplomat radi od 2009. godine. Bio je član hrvatskog izaslanstva pred arbitražnim sudom (bilateralno granično pitanje RH-RS), pravni savjetnik Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, savjetnik ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralna pitanja (UN, NATO, OESS, Vijeće Europe) te voditelj Službe za Euroaziju. Tijekom diplomatskog mandata pri Ujedinjenim narodima u New Yorku bio je, među ostalim, zadužen za praćenje rada Vijeća sigurnosti u vezi s političkim i sigurnosnim pitanjima u Europi, međunarodnopravna pitanja i protuterorizam.

Bio je izvjestitelj Posebnog odbora Ujedinjenih naroda za Povelju UN-a, predstavnik RH u Šestom odboru Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koordinator i predsjedatelj pregovora država stranaka Rimskog statuta o rezoluciji Opće skupštine UN-a o Međunarodnom kaznenom sudu i facilitator Skupštine država stranaka Rimskog statuta. Govori engleski i njemački jezik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.