Evo koga bi građani birali za predsjednika države da su danas izbori

Vijesti 10. sij 201918:59 > 19:13
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Da se danas održava utrka za Pantovčak pobjednika bi odlučio drugi krug. Najbolje stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a jedini koji ima šanse ući u drugi krug s njom je Zoran Milanović.

Iako je poznato kako će čekati proljeće da se izjasni o tome ide li u reizbor, u ovom trenutku Kolindu Grabar-Kitarović izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto. 

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine potpora mu je porasla. Ipak, aktualna predsjednica i dalje stoji više nego dvostruko bolje.

Porasla je potpora i bivšoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Daliji Orešković i to na nezanemarivih 12 posto, dok čelnik Živog zida Ivan Sinčić bilježi pad i sada je na 7,9 posto.

VEZANE VIJESTI

Ni prvi čovjek Mosta, Božo Petrov nije odbacio mogućnost kandidature, potpora mu je nešto narasla – sada je na 6,2 posto. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto.

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice. nema realnih šansi. Nešto je iznad četiri posto.

Ovdje je znakovito da bi prema istraživanju, Grabar-Kitarović zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića. Bivši MOST-ovac Marko Vučetić nema ni dva posto, a znamo da je jedini od svih ovih kandidata i najavio kandidaturu.

Kolinda Grabar-Kitarović pobjeđuje u drugom krugu

Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug – istraživanje koje je Promocija Plus provela za RTL kaže kako bi Grabar-Kitarović mogla pobijediti Milanovića.

Prema aktualnim podacima promjenu ne mogu donijeti ni neodlučni kojih je 7,5 posto. Birači Živog zida su podjeljeni, a MOST i Neovisni za Hrvatsku skloniji su Grabar-Kitarović. HNS-ovci trostruko češće biraju bivšeg partnera (Zoran Milanović) nego kandidatkinju sadašnjeg partnera (Kolinda Grabar-Kitarović).

Tek u idućim mjesecima vidjet će se je li pad kojeg aktualna predsjednica, bez obzira na pobjedu, bilježi samo korekcija jednog mjeseca ili je početak negativnog trenda. U tome će svoju ulogu imati njezina taktika i komunikacija što bi moglo ovisiti i o novim kadrovska rješenja na Pantovčaku kao i aktivacija desnice. Znamo da je nerjetko javno napadala Vladu, pitanje je koliko će joj to sada biti komforno s obzirom da je izgledno da će ponuđenu HDZ-ovu potporu i prihvatiti.

Napomena:

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 02. do 07. siječnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.