Policija biskupu lovcu oduzela oružje

Vijesti 15. sij 201910:11 > 10:14
Damir Spehar/PIXSELL

Lovac koji je prošloga petka u lovu kod Lipovljana teško ranio drugog lovca, a kojemu policija nije objavila identitet, jest bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a o događaju se očitovao i Biskupijski ordinarijat u Bjelovaru priopćenjem u kojem se navodi da biskup izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo.

“Biskup Vjekoslav Huzjak sudjelovao je u petak, 11. siječnja 2019. u lovu u kojem se dogodio nesretan slučaj ranjavanja lovca. Nadležna državna tijela provode zakonom predviđen postupak na kraju kojega ćemo se oglasiti priopćenjem. Biskup izražava svoje duboko žaljenje zbog svega što se dogodilo, a ozlijeđenom lovcu želi brzi oporavak”, stoji u priopćenju.

Biskupa Huzjaka policija je kazneno prijavila zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Sisačko-moslavačka Policijska uprava istragom je utvrdila da su obojica sudjelovala u organiziranom i prijavljenom lovu i da su bila na susjednim čekama, udaljenim oko 90 metara. Iz lovačkog karabina 58-godišnjak je pucao u divlju svinju, koju je promašio, a puščano zrno pogodilo je u natkoljenicu 64-godišnjaka. Policija u priopćenju o nesreći nije navela identitet biskupa Huzjaka, nego samo da je riječ o 58-godišnjaku, drugom lovcu. Utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola te mu je oduzeto oružje koje je imao.

Ako ima položen lovački ispit, prema Zakonu o oružju, svaka osoba ima pravo posjedovati vatreno oružje kategorije B. No, policija to oružje može oduzeti u slučaju da je protiv osobe pokrenut postupak za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Budući da je upravo za to kazneno djelo prijavljen biskup, policija mu je oduzela oružje.

Naime, u Zakonu o oružju stoji da nadležno tijelo osobi može oduzeti dozvolu za oružje u slučaju da prekrši neki od uvjeta naveden u čalnku 11. stavak 3. Zakona, koji glasi:

“Da osoba nije pravomoćno osuđena i da protiv nje nije pokrenut postupak za kazneno djelo protiv Republike Hrvatske, kazneno djelo protiv strane države ili međunarodne organizacije, kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, kazneno djelo protiv života i tijela, kazneno djelo protiv opće sigurnosti, kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kazneno djelo protiv osobne slobode, kazneno djelo protiv spolne slobode, kazneno djelo protiv okoliša koje se odnosi na protuzakoniti lov i ubijanje ili mućenje životinja, kazneno djelo protiv zdravlja ljudi koje se odnosi na neovlaštenu proizvodnju i promet drogama i omogućavanje trošenja droga, te kazneno djelo koje u sebi sadrži elemente nasilja, a sadržano je u kaznenim djelima protiv imovine, kaznenim djelima protiv braka, obitelji i djece, kaznenim djelima protiv pravosuđa, kaznenim djelima protiv javnog reda, kaznenim djelima protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda, kaznenim djelima protiv privatnosti, kaznenim djelima protiv službene dužnosti, kaznenim djelima protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske i u kaznenim djelima iz propisa o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima”.

Prema Kaznenom zakonu biskupu prijeti kazna zatvora u trajanju i do tri godine.  Kazneni zakon za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja propisuje upravo takvu kaznu, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.