Nakon Zagvozda, Ministarstvo planira još dnevnih bolnica. Kad će Metković?

Vijesti 16. sij 201909:34 > 10:04
N1

Nakon što je dnevna bolnica u Zagvozdu u ponedjeljak započela s radom, zahtjev za otvaranjem dnevne bolnice uputili i građani Metkovića i Makarske. Ministarstvo zdravstva je na upit N1 odgovorilo da planiraju "daljnje osnivanje dislociranih podružnica bolničkih ustanova".

Na pitanje zašto je baš Zagvozd odabran kao lokacija dnevne bolnice, resorno ministarstvo kaže da je ključ u rasterećenju.

“Podružnica Kliničkoga bolničkog centra Split u Zagvozdu osigurava zdravstvenu zaštitu pacijentima koji žive na većoj geografskoj udaljenosti od KBC-a Split. Sada će pacijenti s područja Dalmatinske zagore, kao i naselja i općina koje gravitiraju tom području, moći specijalističke pretrage i pojedine medicinske postupke obavljati u kraćem roku i bliže mjestu stanovanja, jer će se povećati dostupnost i unaprijediti kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i kvaliteta života i cjelokupna skrb za stanovnike županije i stanovnike iz gravitirajućih područja.”

Otvaranje dnevne bolnice u Zagvozdu, kažu u Ministarstvu zdravstva, “rasteretit će mnoge specijalističke službe u KBC-u Split te istovremeno omogućiti značajne financijske uštede za korisnike kao što je smanjenje putnih troškova za pacijente koji se upućuju u bolnice na većoj udaljenosti”, kazali su u odgovoru na upit N1. 

“Također, otvaranje specijalističkih ordinacija i dnevnih bolnica na područjima gdje je dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite slabija, pridonosi i ravnomjernijem razvoju zdravstva na području cijele Republike Hrvatske”, kažu.

Na upit planiraju li razmotriti zahtjeve građana Metkovića i Makarske za otvaranjem dnevnih bolnica u njihovim gradovima, iz Ministarstva zdravstva poručuju da imaju na umu potrebe Metkovića i okolnih općina.

“U planu Ministarstva zdravstva je i daljnje osnivanje dislociranih podružnica bolničkih ustanova, a sve u cilju olakšanog pružanja i bolje kvalitete zdravstvene zaštite stanovništva. Ministarstvo zdravstva provodi aktivnosti vezano uz realizaciju organizacije dnevne bolnice Opće bolnice Dubrovnik za potrebe stanovnika grada Metkovića i okolnih općina, u cilju unaprjeđenja zdravstvene zaštite, podizanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga svih stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram