"Čudi me što ministar nije prijavio fotografije kad je saznao za njih"

Vijesti 25. sij 201908:40 > 08:41
N1

Profesorica političke komunikologije Nikolina Borčić komentirala je u Novom danu aferu s lažnim fotografijama ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Koliko je važno privesti kraju istragu o lažnim fotografijama ministra Tolušića?

Ono što je učinjeno je reputacijska šteta i teško se može sanirati. Medijska pozornost je ogromna, ne priča se ni o čemu drugome. Uporaba kompromitirajućih fotografija je klasična metoda u političkoj propagandi i moglo se time bolje upravljati od početka.
Ovo razdoblje u kojemu se govori o toj temi potaknulo je i brojna drugoa pitanja. Imamo dosta drugih pitanja i ona su tu jer se krizom nije upravljalo od početka. I ministar je imao informaciju o fotografijama, ali nije ništa uradio do objave.

Je li trebalo objaviti fotografije za koje se znalo da su lažirane? 

VEZANE VIJESTI

Javni inters je kreiran samim tim što je u središtu osoba na visokoj poziciji. Da nije objavio Nacional, objavio bi netko drugi. U središtu je ministar i sigurno bi se pričalo puno o tome. Zato mislim da se moglo bolje upravljati tom krizom.

Vlada je promptno stala u obranu ministra.

Dobro je da su stali iza ministra. Osobito je zanimljiva ona velika najava da će se Vlada boriti protiv lažnih vijesti. Nisu rekli na koji način. Ako ćemo opet dobiti neko povjerenstvo, nisam sigurna da će iz toga izaći nešto korisno. Fake news može plasirati svako tko je informatički pismen. Iskreno se nadam da će iz proračuna uložiti neki iznos u medijsku pismenost, edukacije… Propustilo se informirati građane o manipulacijskim tehnikama. Jako je teško u javnosti izbrisati tu poveznicu…

Ministar kaže da su napadi vezani za reforme koje provodi u svom resoru, a drugi promatraju priču kao mogući spin Vlade da odmakne pozornost s drugih tema.

Čudi me što ministar nije prijavio fotografije kad je saznao za njih. Kad stupite na visoku funkciju za vas više ne vrijede pravila kao za druge ljude. U većem ste fokusu interesa javnosti. Da je to napravio, sada se ne bi spominjalo kako je to odjednom postalo slučaj. Ogromna je šteta. Ako je on trebao biti žrtveni jarac u kreiranju politike Vlade, ne bih voljela da to ikad saznamo. Njemu je učinjena ogromna i profesionalna i reputacijska šteta. Mislim da se to jednostavno poklopilo, nama se stvari često jednostavno događaju…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.