Tolušić očekuje da će zemlju dobiti oni koji se uistinu bave poljoprivredom

Vijesti 11. velj 201917:16 > 17:17
Ilustracija

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u ponedjeljak kako je dobar dio programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem već odobren te očekuje "poštenu i korektnu raspodjelu u kojoj će zemlju dobiti pravi poljoprivrednici, oni koji se uistinu bave poljoprivredom".

Odgovarajući u Osijeku, gdje je potpisao ugovore o dodjeli poljoprivrednih potpora, na novinarska pitanja o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, ministar poljoprivrede je ocijenio da “prijašnji natječaji i procedure definitivno nisu bili dobri”, da su bili šaroliki, ovisno o tome tko ih je provodio, te da se u tome području uvodi red.

“Dobar dio programa raspolaganja zemljištem je odobren i općine mogu krenuti s raspisivanjem natječaja. Oni koji nisu odobreni bit će odobreni vrlo skoro, kad se poprave stvari koje se moraju popraviti u samoj proceduri”, najavio je Tolušić.

Istaknuo je kako očekuje da će “ove godine praktično sve biti raspisano, pogotovo za Slavoniju, gdje je to bitno” te da prvi put prednost imaju stočari, a nakon njih dosadašnji zakupci i mladi poljoprivrednici.

“Oni koji su u prošlosti pisali, pa neću reći, lažne gospodarske programe, ali netko tko je rekao da će se baviti stočarstvom pa je na temelju toga dobio 50 hektara zemlje, a nije imao kravu svih 10 ili 15 godina, taj definitivno nije dosadašnji zakupac, nema prednost i na neki način je zasigurno prevario državu u svemu tome”, rekao je ministar Tolušić i dodao da će se o svemu voditi računa.

Ministar očekuje poštenu i korektnu raspodjelu državnoga poljoprivrednog zemljišta. “Očekujem poštenu i korektnu raspodjelu u kojoj će uvijek biti nezadovoljnih, to uopće nije upitno, ali će zemlju dobiti pravi poljoprivrednici, srednji, mali i veliki, svi koji se uistinu bave poljoprivredom”, poručio je Tolušić.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, koji je Hrvatski sabor donio prošle godine, poljoprivredno zemljište u vlasništvu države može se preko javnog natječaja dati u zakup na rok od 25 godina, a zakup bi se mogao produljiti još toliko ako zakupci realiziraju gospodarski plan na temelju kojeg su ga dobili. Jedinice lokalne samouprave trebaju izraditi i dostaviti program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup donosi općinsko ili gradsko vijeće na čijem je ono području.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram