Plenković: Smiješna je teza da 2019. u Hrvatskoj nema slobode medija

Vijesti 04. ožu 201918:37 > 18:39
N1

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, nakon još jedne sjednice Predsjedništva nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je razmotrena aktualna politička situacija te predizborne aktivnosti, obratio se medijima.

Upitan za komentar na izjavu predsjednika Hrvoja Zovka, koji je rekao da banalizira novinarske zahtjeve i služi se niskim udarcima, jer je rekao da je Zovko skoro nasrnuo na svoju urednicu i tužio druge novinare, Plenković je kratko rekao: “Nisam čuo demanti.”

VEZANE VIJESTI

 Na komentar našeg reportera, Hrvoja Krešića, koji je Plenkovića upitao nije li to slično onome što se dogodilo za njegova sukoba u Saboru s Nikolom Grmojom, kad se moglo reći da je i on skoro nasrnuo na Grmoju i nije li zbog toga trebao i on otići s funkcije, Plenković je rekao da u tome ne vidi nikakvu paralelu.

Upitan je li novinarski prosvjed, zbog činjenice da je na njemu bilo i dosta političara, bio ispolitiziran, Plenković je rekao da njemu to nije ništa neočekivano.

“Cijeli taj prosvjed nastojao se iskoristiti od stranaka koje su danas u oporbi za neko njihovo političko profitiranje na temi koja, ponovno ponavljam ono što sam rekao jutros, mislim da je apsolutno predimenzionirana. Mislim da u Hrvatskoj nema cenzure. Možemo ovako pitati N1, je li pitate nešto Vladu u bilo kojem vašem komentaru, bilo kojoj vašoj rečenici? Nemam ja dojam da vi nas nešto puno pitate niti da mi na vas utječemo. Ista stvar je i s RTL-om, ista stvar je s Novom TV, a zasigurno i s HRT-om. Da su mene pitali, ne bi išli s ovakvim zahtjevima prema drugim nakladnicima. Mislim da plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj čak pomalo smiješna, ne samo da je netočna, nego je smiješna. Mislim da, kad realno pogledate vi svi zajedno, možete o tome posvjedočiti bolje nego ja”, rekao je Plenković.

Komentirao je i predstojeće europske izbore.

Finaliziramo nakon određenog inputa s terena program HDZ-a, koji će biti usklađen s ukupnim programom EPP-a za ove izbore, tako da sve pripreme idu dobro i nadamo se da ćemo ostvariti dobre rezultate, rekao je Plenković.

Istaknuo je da za izbore biračima u Lici šalje tri ključne poruke – ravnomjeran regionalni razvoj cijele županije, kvalitetniju sinergiju aktivnosti na razini cijele županije te bolju apsorpciju sredstava i fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

Upitan je li neuobičajeno da stranka prije izbora objavljuje rezultate istraživanja, Plenković je rekao da to nije zabranjeno. “U ovim okolnostima mislim da je i korisno”, dodao je.

Što se tiče europskih izbora, Plenković je istaknuo da će HDZ imati pobjedničku listu koja će odnijeti rezultat, baš kao što je bilo i 2014. i 2016. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.