Na Noćnom maršu više od pet tisuća ljudi

Vijesti 08. ožu 201914:24 > 14:48
N1

U 18 sati s Trga žrtava fašizma krenula je provjedna povorka kojom se obilježava Međunarodni dan žena. Na Noćnom maršu okupilo se više od pet tisuća ljudi.

Ana Lovreković, članica Feminističkog kolektiva fAKTIV koji organizira zagrebački Noćni marš, na Trgu žrtava fašizma održala je pozdravni govor, kojim je pozvala okupljene na zajedničko marširanje.

Poručimo glasno da nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje. Da nećemo dopustiti da određeni ginekolozi i ginekologinje pod krinkom priziva savjesti odbijaju raditi svoj posao. Da nećemo dopustiti da nas nekažnjeno zlostavljaju. Marširajmo i zajedno proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Slavimo žene i naše borbe, pokažimo da smo spremne boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo.”

N1

U pozivu na Noćni marš, organizatorice su istaknule teme ovogodišnjeg prosvjeda. 

“8. mart naš je dan – dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu.”

VEZANA VIJEST

U intervjuu za N1 organizatorice su istaknule da država svojim postupcima ženama poručuje ženama “vaši životi nisu bitni, vaši glasovi i iskustva izazvaju nelagodu i najbolje bi bilo da sustavna bol i poniženje kroz koje prolazite ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Ali žene nisu odustale – čitale su glasno svoja iskustva, prosvjedovale su protiv odluke suda, akcijama ukazivale na nedopustivost priziva savjesti u ljekarnama. Međunarodni dan žena dan je slavlja i borbe, i zato ovaj Noćni marš želimo tu borbu slaviti.”

Zagrebačka provjedna povorka završit će na Zrinjevcu.

Ove godine se, osim u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana žena maršira i u Rijeci, Puli, Zadru i Splitu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram