Etičko povjerenstvo: Ivana Delaš iz Živog zida povrijedila Izborni etički kodeks

Vijesti 24. tra 201913:40 > 13:45
Podijeli:
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL

Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament upozorilo je da je Ivana Delaš, kandidatkinja stranke Živi zid na europskim izborima, povrijedila Izborni etički kodeks pa joj je naloženo da zbog javnog iznošenja netočnih tvrdnji, ukloni neistiniti sadržaj na službenim mrežnim stranicama svoje kampanje, objavio je DIP.

Ivanu Delaš je Etičkom povjerenstvu prijavila Hrvatska udruga za zaštitu prava pacijenata u čijoj prijavi stoji da je kandidatkinja Živog zida, koristeći ima te udruge za vlastitu promociju u predizborne svrhe, navela kako je “udruga protiv cijepljenja i podržava antivaksere”.

U prijavi se navodi da je Delaš pod imenom Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata “navela link Cijepljenje.info koji upućuje na protivnike cijepljenja”, pri čemu se ističe da udruga “nedvojbeno zastupa interese pacijenata i zdravlja djece i stoga u potpunosti poštuje zakonsku proceduru obveznog cijepljenja i zdravlja djece i zakonsku proceduru obveznog cijepljenja”.

Nakon uvida u prijavu i ostale dostupne izvore, Etičko povjerenstvo je zaključilo da je Delaš objavljivanjem neistinitog sadržaja i njegova pripisivanja Hrvatskoj udruzi za zaštitu prava pacijenata povrijedila Izborni etički kodeks, te joj je naložilo da bez odlaganja ukloni taj sadržaj sa svojih službenih mrežnih stranica i da se javno ispriča zbog počinjene povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Delaš je pak na svojoj Facebook stranici poručila kako njezina objava nije preuzeta s facebook stranice “Cijepljenje – pravo izbora” (CPI) od dana 13. travnja 2019., nego je preuzeta s iste stranice od 12. travnja 2015. godine, što znači da se referirala na objavu staru četiri godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram