Pretilost i kronične bolesti tradicionalno muče Hrvate. Zato žive 4 godine kraće od europskog prosjeka - što Ministarstvo zdravlja planira promjeniti u idućih 5 godina. Jedan od načina je uvođenje žiga "Živjeti zdravo" koji jamči kvalitetnu i zdravu hranu i koji bi potrošačima trebao biti putokaz prema namirnicma koji će poboljšati njihov život.
Dijeljenjem jabuka, mjerenjem šećera iz kapilarne krvi, krvnog tlaka, tjelesne mase i visine, savjetima o zdravim stilovima života, dijeljenjem letaka s uputama kako hranu mogu učiniti sigurnom, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatski Crveni križ (HCK) u utorak su na Cvjetnom trgu obilježili Svjetski dan zdravlja čiji je cilj upozoriti vlade, proizvođače, zdravstvene djelatnike, potrošače i cjelokupnu javnost na važnost sigurne hrane te ulozi koju svatko od nas može imati kako bi hrana bila sigurna za jelo.
Od posljedica konzumiranja nezdrave i nesigurne hrane godišnje umire oko dva milijuna osoba, istaknuo je HCK koji je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja održao humanitarnu prodaju proizvoda Eko Severa i čija su sredstva namijenjena humanitarnim programima te organizacije.
Postupak uzgoja, proizvodnje i prodaje hrane drastično se promijenio u proteklih pedesetak godina. Hrana zagađena u jednom dijelu svijeta sada može imati posljedice na zdravlje ljudi u drugom dijelu svijeta. Mnogi ljudi će tijekom svojega života oboljeti od bolesti koje se prenose hranom ili vodom.
Stoga je HCK građanima dijelio letke s uputama kako svoju hranu mogu učiniti sigurnom, a neki od njih imali su prilike riješiti i zdravstveni kviz te osvojiti nagrade. U uputama se, između ostalog, upozorava na nužnost pranja ruku prije rukovanja s hranom, za vrijeme pripreme hrane te nakon obavljanja nužde. Također, potrebno je odvojiti sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane, a prilikom obrade sirovih namirnica treba upotrebljavati posebnu opremu i pribor poput noževa i daski za rezanje. Hranu je potrebno temeljito skuhati ili ispeći i ne ostavljati je kuhanu ili pečenu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Važno je upotrebljavati sigurnu vodu ili je prokuhati.
Cilj redoviti preventivni pregledi
“Zdrave namirnice kada se pravilno odabiru koštaju jednako kao i nezdrave, na nama je samo da budemo dobro educirani i znamo razvrstati što je zdravo a što nije”, istaknuo je ministar zdravlja Siniša Varga koji je posjetio štand HZZO-a na kojem su građani mogli izmjeriti šećer iz kapilarne krvi, krvni tlak, tjelesnu masu i visinu, te se savjetovati o zdravim stilovima života.
Naglasio je da je cilj uvesti sistem redovitith preventivnih pregleda jer se tako stvaraju i uštede u zdravstvu. Nacionalni preventivni program za rano otkrivanje raka dojke, kazao je, ima sve veći odaziv, no odaziv za ostala dva – rano otkrivanje raka grlića maternice i raka debelog crijeva, još uvijek je premali zbog čega je i stopa smrtnosti visoka.
“Idealno bi bilo jedanput godišnje odazvati se i doći na pregled kod svog liječnika obiteljske medicine, ginekologa, stomatologa, pedijatra da se rano otkriju bolesti kako bi se izliječile. To je i za sustav jeftinije i više ostaje za pacijente koji zbog genetike bez obzira na preventivu dobivaju bolesti”, naglasio je.
Uz HZZO, na događanju su sudjelovali studenti dodiplomskog studija sestrinstva, patronažne sestre domova zdravlja Zagreb-Centar, Zagreb-Istok i Zagreb-Zapad, te članovi Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska CroMSIC.