Sudac istrage okrivljenicima u akciji Tebra odredio mjesec istražnog zatvora

Vijesti 06. srp 201921:58 > 22:08
N1

Svim okrivljenicima u akciji Tebra sudac istrage odredio je 30 dana istražnog zatvora, potvrdio je to zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

“Nakon završenog ročišta, sudac istrage odredio je istražni zatvor svim okrivljenicima sukladno prijedlogu USKOK-a zbog zakonskih osnova kako je to navedeno u prijedlogu”, kazao je Sven Mišković.

“U odnosu na svih 15 okrivljenika, tražen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U odnosu na četiri okrivljenika tražena je zbog opasnosti od bijega te u odnosu na 4 okrivljenika i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.”

Podsjetimo, USKOK je u subotu, na temelju višemjesečnog kriminalističkog istraživanja provedenog u koordinaciji s PNUSKOK-om te suradnje s nadležnim tijelima BiH, donio rješenje o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruženja radi krijumčarenja najmanje 15.730 kilograma marihuana.

Njih dvadesetero se sumnjiči i za dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, teške tjelesne ozljede u pokušaju, prikrivanja i protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja, ali i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Riječ je o trojici 37-godišnjaka, trojici 41-godišnjaka, dvojici 43-godišnjaka, jednoj 43-godišnjakinji, 35-godišnjaku, 57-godišnjaku, 38-godišnjaku, 45-godišnjaku, 40-godišnjaku, 59-godišnjaku, 39-godišnjaku, 47-godišnjaku, 26-godišnjaku, 33-godišnjaku i 31-godišnjaku. 

VEZANE VIJESTI

Svi su hrvatski državljani, a jedan od okrivljenih, pored hrvatskog, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, precizirao je Uskok.

Osnovano se sumnja da su 37-godišnjak i 35-godišnjak od rujna 2016. do svibnja 2019. u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji radi stjecanja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje 39-godišnjaka, 45-godišnjaka, 43-godišnjaka, 42-godišnjaka, 40-godišnjaka, 59-godišnjaka, 39-godišnjaka i 40-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe radi nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje većih količina marihuane i kokaina. 

#related-news_0

Uskok dodaje kako su 37-godišnjak i 35-godišnjak kupovali marihuana od ilegalnih proizvođača i krijumčara u Albaniji i Crnoj Gori, a potom su organizirali dopremu droge u BiH. Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, 45-godišnjak je preuzimao i prekontrolirao drogu koju je skladištio u BiH, nakon čega su uskladištenu drogu prekontrolirali 37-godišnjak, 35-godišnjak ili 39-godišnjak po njihovom nalogu.

Dosadašnji tijek akcije Tebra pogledajte u prilogu Matee Dominiković:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram