Horvat: "Tvrtke s prihodom do 7,5 mil. kuna plaćat će 12 posto poreza na dobit"

Vijesti 26. srp 201910:39 > 10:50
N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je što donosi porezna reforma, hoće li se smanjivati porez na dohodak plaća mladih. Osvrnuo se i na sukob s međimurskim županom Matijom Posavcem, a istaknuo da je vrijeme da napravimo tranziciju iz socijalističkog poslovnog modela u kapitalistički.

Tijekom jučerašnje večeri kolega Zdravko Marić iscrpno je predstavio korake i kontinuitet u poreznom rasterećenju gospodarstva i plaća hrvatskih radnika. Otvorena je konstruktivna rasprava. Razgovaralo se i o turizmu. Bit će napravljena dodatna analiza i simulacija kako bi na proračun utjecalo smanjenje PDV-a na na 13 posto. Matematika mora biti gotova prije podneva i onda će se odlučiti ide li se u tu mjeru ili ne”, pojasnio je ministar gospodarstva Darko Horvat o najavljenom smanjenju PDV-a na hranu ugostiteljima.

VEZANE VIJESTI

Kaže i kako se porezna reforma ne može gledati segmentirano nego da treba gledati sva četiri koraka i izračune na koji način rasterećuju građane i gospodarstvo.

On je predložio da tvrtke koje imaju prihod do 7,5 milijuna kuna plaćaju manji PDV i 12 posto poreza na dobit, kao i da se PDV plaća u trenutku kada se realizira naplata usluge (trenutno je taj iznos 3 milijuna kuna). Smanjenje poreza na dohodak za mlade gleda kao protutežu da se na tu skupinu ljudi utječe da ne odlaze iz zemlje. Ne vidi to kao diskriminaciju po godinama.

“Mi ćemo za segment umanjenja poreznog opterećenja imati nekoliko prijedloga kojima ćemo podizati iznose neoporezivih izdataka, priznavanja putnih troškova, toplog obroka…”, istaknuo je.

“Na plaću od 6400 bit će to povećanje od 500 kuna”, kaže Horvat. Za državni proračun tvrdi da će biti izbalansiran i da neće stvarati deficit.

O kavicama sa županom Posavcem

Tvrdi da nije rekao međimurskom županu Matiji Posavcu da može hodati za premijerom i piti kavice. “Ja sam u pripremi sjednice popio nekoliko kava sa županom i načelnicima i gradonačelnicima. Odjek je velika doza zadovoljstva. Međimurje je danas veliko gradilište, 868 milijuna kuna projekata koji su u realizaciji.

#related-news_0

“Volio bih vidjeti izjavu da župan može hodati za premijerom i piti kavice. Rekao sam da domaćin predsjedniku Vlade nije samo župan nego i gradonačelnik Čakovca. I dalje tvrdim da su njih dvojica bili domaćini. Župan je imao prilike ako nešto želi poručiti premijeru mogao je to jučer u četiri oka ili u užem krugu suradnika, no toga nije bilo. S ovom sjednicom Vlade ne stajemo”, istaknuo je Horvat i pohvalio se planovima za obilaznice za tri međimurska grada i novim graničnim prijelazom kod Kotoribe.

Kada je riječ o Romima u Međimurju kaže da ne vidi bilo kakvu diskriminaciju Roma. “Ono što zagovaram kao ministar i netko tko živi u Međimurju – Hrvatska je pravna država, ima zakone koji su usvojeni u parlamentu i manjinska i većinska zajednica moraju poštovati zakone, a oni koji ne poštuju zakone ne mogu od države tražiti pomoć.”

Bez kvalitetnog partnera 3. maj nema perspektivu

“U 3. maju imamo četiri novogradnje, državna jamstva su plaćena, a pravo na brodove imaju banka i država. Prvo moramo razriješiti i staviti na stol i zaokružiti legalan pravni model unutar kojeg možemo intervenirati, a zatim kroz strogu kontrolu svake uložene kune isporučiti te brodove”, kaže Horvat i dodaje da će budućnost 3. maja ovisiti o tome hoće li se naći strateški partner.

#related-news_0

“Bez kvalitetnog partnera, mišljenja sam, da ni 3. maj nema perspektivu”, zaključio je. Nije odbacio mogućnost da se ipak nađe strateški partner jer brodogradilište više nije opterećeno neplaćenim jamstvima.

Kaže da je Kinezima trebalo devet godina da naprave tranziciju iz socijalističkog poslovnog modela u kapitalistički. Misli da je Hrvatska i dalje u socijalističkom modelu kada je riječ o poslovanju brodogradilišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram