Povodom četvrtog kruga porezne reforme te najavljenog javnog savjetovanja na tu temu, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec sastao se s predstavnicima udruga ugostitelja.
Sastanku su prisustvovali Marin Medak iz Nezavisne udruge ugostitelja, Vedran Jakominić iz Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split te Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poslodavaca poduzetnika.
Ugostitelji su podržali dugogodišnji rad Hrvatske obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na unaprjeđenju struke, ali i prijedloge HOK-a za četvrti krug poreznog rasterećenja gospodarstva.
Istaknuli su zajednički stav oko zahtjeva za snižavanje stope poreza na dohodak s trenutnih 24 na 18 posto, priznavanje troška reprezentacije u stopostotnom iznosu te neoporezivi tretman napojnica u gospodarstvu, istaknuto je u priopćenju HOK-a.
“Navedene mjere koristit će ne samo ugostiteljima, već cjelokupnom gospodarstvu, poslodavcima, radnicima i građanima Republike Hrvatske. Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo što se snižavanjem porezne stope u ugostiteljstvu i onim ugostiteljskim objektima koji nemaju u ponudi pripremu i posluživanje hrane omogućio niži PDV sukladno Zakonu o hrani”, poručili su.
Predsjednik HOK-a je argumentirano objasnio nazočnima kako mjere koje HOK predlaže imaju cilj rasteretiti gospodarstvo u cjelini i da je njihov učinak dugoročan. Sudionici sastanka, podržavajući predstavljene mjere posljednjih poreznih rasterećenja, izrazili su zabrinutost da ćeučinak jednog dijela predloženih mjera biti zanemariv, a dodatno će administrativno opteretiti poduzetnike u prilagodbi poreznih knjiga.
Svi prisutni složili su se da je potrebno ukazivati nadležnim tijelima na očekivane poteškoće i dodatne troškove koje minimalne mjere mogu izazvati, kao i da je potrebno sustavno raditi na unaprjeđenju odluka Vlade i zakonskim izmjenama kojima se uvjeti poslovanja poboljšavaju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram