"Smatramo nemoralnim da 6 mjeseci pregovaramo, parafiramo, pa da nas se izigra"

Vijesti 31. srp 201908:56 > 09:01
Izvor: N1

Zaposlenima u zdravstvu plaće bi trebale rasti ako Vlada to prihvati na sjednici užeg kabineta. 31. srpnja krajnji je rok za izmjene kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. O tome je u Novom danu govorila Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Mnogo napora sindikati su uložili u pregovore s ministrom zdravstva. Što vas očekuje ako Vlada to prihvati?

“Ako Vlada podrži očekuje nas stabilnost, mir, tračak nade da se nešto događa, Dajemo nadu medicinskim sestrama, liječnicima i ostalima zaposlenima u sustavu zdravstva – eto, naša Vlada misli i na sustav zdravstava i zaposlenike koji, nažalost, idu u inozemstvo. Ako nam potpišu parafirani kolektivni ugovor, znači da brinu i skrbe ne samo za zaposlenike, nego i građane Hrvatske za koje mi skrbimo”, kazala je Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Povećanje plaća je nešto što nemalo stoji državni budžet. Koliko bi vam rasle plaće?

“1. kolovoza tri posto, a 1. listopada još 4 posto. To smo rascijepili jer smo željeli olakšati ministru financija i Vladi, da odjednom ne dolazi na naplatu 450 milijuna. Ali to je 450 milijuna za 72.000 zaposlenika u sustavu zdravstva, to nije samo za liječnike i medicinske sestre. Tih tri i četiri posto je u konačnici sedam posto i smatramo to minimumom koji smo ispregovarali svjesni situacije. Nadam se da će Vlada danas biti svjesna što će učiniti ako nam ne blagoslovi parafirani dodatak kolektivnom ugovoru.”

Problem egzodusa radnika i radnica u zdravstvu je strašan problem o kojem se i ne priča previše. Može li ovo povećanja plaća utjecati na ostanak u Hrvatskoj?

“Vjerujem da bi nekim ljudima donekle donijelo tračak nade. Dovedeni smo do zadnje granice izdržljivosti – pshihičke, fizičke i moralne. Smatramo nemoralnim da šest mjeseci pregovaramo, nešto parafiramo pa da nas se u konačnici izigra. Naši ljudi su spremni na akcije. Ne žele svi napuštati Hrvatsku.”

Imali smo primjer privremenog zatvaranja odjela u bolnici nedostatka osoblja. Je li prestao val odlazaka medicinskog osoblja?

VEZANA VIJEST

“Ne očekujemo da ćemo imati tri, četiri ili pet tisuća eura kao u Europi, ali minimum od tisuću eura, da čovjek ima za osnovne životne potrebe. O zatvaranju odjela se isto ne govori. nitko se ne javlja za natječaje. Nabavlja se nova sofisticirana tehnologija, ali tko će se aparatima služiti. Nemamo ni za hladni pogon ljude.”

Spremni ste na štrajk?

“Mi ćemo morati poduzeti akcije jer nitko se na nas ne osvrće.”

Jeste li naišli na razumijevanje ministra zdravstva?

“Ministar je iz sustava, liječnik je. Sigurno razumije situaciju. Ako tko zna kako je u sustavu zdravstva, to je ministar zdravstva koji zna da sustav puca po šavovima. Ne samo po pitanju lijekova. Negativno se govori o listama čekanja – pa, dragi građani, kako možemo doći na red ako se zatvori odjel, operacijska dvorana. Nitko nije svladao tehnike teleportacije da možemo istovremeno biti ovdje i na svom odjelu. Kada pet zvona zvoni, ja se mogu javiti samo na jedno. Građani moraju biti svjesni da ih neće imati tko njegovati ako se zajedno s nama ne udruže.”

“Mislim da je kucnuo ne posljednji, nego maksimalni, posljednji čas da se poduzmu određeni koraci da se spasi hrvatsko zdravstvo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram