Djeci s broda kod Hvara život ugrožen, još se ne zna uzrok trovanja

Vijesti 13. kol 201916:19 > 19:25
N1

Doktor Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split izvijestio je kako je dvoje djece s broda na kojem je jedan muškarac umro u kritičnom stanju, dok je troje odraslih bolje.

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić izjavila je kako je dvoje djece  životno ugroženo. “Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje,” rekla je Polić novinarima.

Istaknula je kako kod to dvoje djece postoje “multiorganska zatajenja,” te je potvrdila da su oboje djece talijanski državljani – petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica.

“Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapeutske postupke kako bismo im pomogli,” kazala je.

Pojasnila je i kako su zdravstveni problemi primarno počeli s neurološkim simptomima, no sada su se, kaže, razvili multiorganski simptomi. “Svi vitalni organi su zatajili,” istaknula je dr. Polić dodajući kako je trenutno teško govoriti o uzroku jer se ne znaju detalji onoga što je prethodilo i dovelo do takvog zdravstvenog stanja.

“O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade,” kazala je. Naglasila je i kako medicinsko osoblje splitskog KBC nastoji pomoći djeci svim metodama i postupcima koji su medicini na raspolaganju. “Mi se i dalje borimo za njihov život i nastavit ćemo se boriti”, poručila je.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je kako su zdravstvene poteškoće te dvoje djece “jedan od najtežih slučajeva” u njezinoj medicinskoj karijeri. Kazala je i kako je trenutno teško davati prognoze u ishod liječenja.

“U ovom trenutku nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije, odnosno neka zarazna bolest, ali možemo reći da se radi o intoksikaciji, unosu toksina u organizam putem usta u probavni trakt ili disanja”, rekao je dr. Dragan Ledina kada je ranije izvijestio o stanju pacijenata.

Pojasnio je da je stanje kod jedne bolesnice srednje teško, dok su dvoje bolesnika zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nažalost situacija je loša kada su u pitanju dvoje djece.

VEZANE VIJESTI

Kaže da mu je u ovom trenutku dosta teško reći što je uzrok jer su bolesnici došli na prijem tek oko 13 sati. “Imamo tek osnovne nalaze, a treba nam barem par sati da vidimo je li riječ o virusu, a toksikološki nalazi će biti tijekom poslijepodneva ili večeri, a za javnost će biti detaljnije informacije sutra ujutro”, rekao je.

Nije htio ni nagađati o mogućim uzrocima trovanja. “Ako isključimo uzročnika preko usta moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinovi, ja nisam toksikolog, ja se bavim dugo zaraznim bolestima pa mi je teško donijeti konačno mišljenje”, rekao je.

Dodaje kako je potrebna detaljnija epidemiološka analiza koju su hranu uzimali u zadnja tri dana da bi se mogla pretpostaviti povezanost hrane s postojećim simptomima. Kaže da nije naišao na ovakvu situaciju, ali da  je bilo slučajeva kada može biti infektivni uzrok naglih tegoba i ugroženost disanja.

Pojasnio je i da će se stolica bolesnika uzorkovati na viruse i bakterije, dok je drugi smjer toksikološka analiza njihove krvi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.