Zavod za javno zdravstvo za N1: Požar u Puli ne predstavlja rizik za zdravlje

Vijesti 01. ruj 201917:34 > 17:51
Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo za N1 je kazao da požar u pulskoj podružnici Metisa, do kojeg je došlo u jedan u noći, a gorjelo je oko 200 metara kubnih usitnjenog glomaznog otpada, ne predstavlja rizik za zdravlje građana.

“Na području Grada Pule u svrhu praćenja kvalitete zraka mjere se pojedini parametri na dvije mjerne postaje (AMP Kaštijun i Pula Fižela). Mjerna postaja AMP Kaštijun je u vlasništvu Županijskog centra za gospodarenje otpadom “Kaštijun” i oni organiziraju provođenje mjerenja. AP Pula Fižela je u vlasništvu Grada Pule i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije provodi na njoj mjerenja u sklopu praćenja kvalitete zraka državne mreže.

Mjerni uređaji na AMP Kaštijun su pokazali znatna povišenja nekih parametara (lebdeće čestice) u noćnim satima što se objašnjava kao izravna posljedica požara u prostorima tvrke Metis, a tome su pridonijele i metereološke prilike (bez vjetra, viša vlažnost).

U toku jutarnjih sati situacija se normalizirala i vrijednosti praćenih parametara su u uobičajenim granicama za naše područje, u koncentracijama koje ne predstavljaju toksikološki značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje. 

VEZANA VIJEST

U trenutku pisanja ovog odgovora može se procijeniti da će dnevna prosječna vrijednost za današnji dan prijeći graničnu vrijednost za lebdeće čestice, ali moramo napomenuti kako je godišnje dozvoljeno tj. prihvatljivo 35 prekoračenja granične vrijednosti ovog parametra kako je propisano Uredbom o razinama onečišćujućih tvari u zraku. Osim lebdećih čestica ostali parametri nisu odstupali od uobičajenih razina za naše područje i doba godine. Ova ocjena je dana na osnovi dostupnih nevalidiranih podataka”, stoji u odgovoru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojeg potpisuju Željko Stipić, dipl.ing., voditelj Laboratorija za ispitivanje kvalitete zraka i Nina Jozanović, dipl.ing., voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša.

Butorac: Nije bilo opasnog otpada

Glas Istre prenosi izjavu Josipa Butorca, voditelja pulske podružnice Metisa, koji kaže da je do požara došlo u jedan u noći te da je gorjelo oko 200 metara kubnih usitnjenog glomaznog otpada koji se prikuplja po gradu i ovdje odlaže. Pojasnio je da se radi o odbačenim madracima i namještaju te da u zapaljenog gomili nije bilo opasnog otpada.

Upitan o uzrocima požara kazao je da je, po svemu sudeći, zbog jako visokih temperatura došlo do samozapaljenja, a da će konačne rezultate dati istraga koja se provodi.

Na pitanje o tome zašto se požar nije primijetio prije i jesu li imali noćnog čuvara, Butorac je kazao da u to doba noći nisu imali ljudi u reciklažnom dvorištu te se zahvalio vatrogascima na brzoj intervenciji.

Upitan da prokomentira gusti dim koji je gušio velik dio Pule čitavog prijepodneva kazao je kako smatra da osim smrada i dima nije bilo opasnosti po građane jer nije došlo do sagorijevanja opasnih tvari.

“Znamo da su se susjedi bunili i nekoliko smo puta razgovarali s njima, no smatramo da osim povremenog smrada svojim djelovanjem nismo znatno utjecali na kvalitetu njihova života”, kazao je.

Što se tiče nastale štete Butorac veli kako ona nije velika jer stroj za usitnjavanje otpada nije znatno oštećen te se ona procjenjuje na sedam do deset tisuća kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram