U srednjoj školi u Zagrebu svaki učenik mora dati 100 kuna jer nemaju za nastavu

Vijesti 09. ruj 201908:48 > 08:55
Pixabay (ilustracija)

Prvi je dan škole. U ovu školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Toliko spominjana kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik. Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju.

No istovremeno, Druga ekonomska škola u Zagrebu poziva roditelje svojih učenika da uplate po sto kuna s obrazloženjem da nisu u mogućnosti održavati odgovarajuću razinu obrazovanja.

Obavijest prema kojoj roditelji za svoju djecu moraju uplatiti po 100 kuna stoji na službenim web stranicama škole, a potpisuje je ravnateljica škole Ana Naletilić. U njoj se navodi da se radi o “participaciji u povećanim troškovima obrazovanja”. Učenici prvih razreda, navodi se dalje, platili su je prilikom upisa, a ostali učenici je trebaju platiti do 30. rujna 2019.

Na stranicama su navedeni i podaci za uplatu.

U dodatnoj obavijesti koja je upućena roditeljima učenika Druge ekonomske škole, a koju također potpisuje ravnateljica Naletilić, stoji i obrazloženje. Ravnateljica navodi da “zbog nedostatka financijskih sredstava i povećanih troškova nastavnog procesa” nisu u mogućnosti “održavati odgovarajuću razinu te je stoga Školski odbor, uz suglasnost osnivača (Gradskog ureda za obrazovanje), donio odluku o uvođenju participacije od 100,00 kuna godišnje po učeniku”.

Novac će, tvrdi se u obavijesti roditeljima, biti potrošen namjenski.

“Napominjemo da će novac prikupljen od roditelja biti trošen strogo namjenski za potrebe odgojno-obrazovnog procesa, a na kraju godine podnosit će se izvješće o trošenju sredstava s kojim ćete biti upoznati preko Vijeća roditelja. Žao nam je zbog nepopularne mjere, ali zbog održavanja nastave i mi smo, kao i druge škole, bili prisiljeni uvesti participaciju”, stoji u obavijesti.

U obavijesti nije navedeno koje su još druge škole uvele participaciju, no navedeno je da im je suglasnost dao Gradski ured za obrazovanje. Dakle Ured za obrazovanje grada Zagreba, čiji je gradonačelnik prije nekoliko dana najavio da će, ako vlada ne poveća plaće nastavnicima, to učiniti on, prenosi Index.