Mesić po drugi put tuži Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Vijesti 27. ruj 201910:13 > 10:17
Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pokrenuo je drugi postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava.

Informaciju je prvo objavio portal Telegram, a Mesićev odvjetnik Čedo Prodanović potvrdio ju je za Slobodnu Dalmaciju. Sud je na svojim stranicama također objavio priopćenje. 

Radi se o slučaju iz 2011. godine kad je Stjepan Mesić na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu proglašen krivim za klevetanje francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića. Jurašinović je čekao da Mesića prestane štititi predsjednički imunitet i, čim su se stvorili uvjeti, podnio je tužbu kojom je od njega tražio i dobio naknadu štete u iznosu od 70.000 kuna. Mesić je morao podmiriti i sudske troškove u iznosu od pet i pol tisuća kuna.

Odštetu je sudac Nikola Raguž dosudio zbog Mesićeve izjave iz 2006., kad je Jurašinoviću javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć. “To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti”, kazao je tada Mesić. Francuski odvjetnik je, pak, tijekom postupka rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila ga kao ludog odvjetnika.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je nakon što je odvjetnik u Francuskoj, u ime Marina Tomulića, podnio kaznenu prijavu protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva. U njoj je naveo da je Mesić “svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača”. Prodanović tvrdi da je vrijednosni sud koji je predstavljao Mesićevu reakciju na nebulozne optužbe na njegov račun.

Mesić u tužbi Europskom sudu za ljudska prava tvrdi da mu je presudom povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja koju jamči članak 10. Konvencije. Tužba je podnesena u travnju prošle godine. “U nastavku procedure očekuje se očitovanje hrvatskih vlasti na konkretna pitanja suda. U svojoj tužbi mi smo postavili pitanje pravičnosti suđenja i istaknuli problem slobodnog izražavanja mišljenja. Presuda je u ovom slučaju bila katastrofalna. S jedne strane mogu se reći potpune besmislice, kao ta da je Mesić primao mito od francuskih tajnih službi, ali odgovor da takva tvrdnja nema veze s pameću ne smije se dati. Stoga smo postavili pitanje može li visokopozicionirani dužnosnik odgovoriti na objede koje mu se upute na kritički način”, kazao je Prodanović za Slobodnu Dalmaciju.

Ovo je druga Mesićeva tužba koja je ušla u proceduru suda u Strasbourgu. U prvoj je bivši predsjednik tužio Hrvatsku za kršenje prava na zaštitu privatnog života i reputacije nakon što su hrvatski sudovi odbili njegov zahtjev za odštetu, što ju je tražio od portala Dnevno.hr. koji je napisao da je primio mito u aferi “Patria”. To suđenje još traje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.