Nema dogovora koalicije oko plaća učitelja, HNS kaže da neće podržati proračun

Vijesti 26. lis 201908:23 > 08:35
Izvor: Ilustracija

S jučerašnjeg sastanka predstavnika vladajuće koalicije na kojemu im je ministar financija Zdravko Marić predstavio nacrt prijedloga državnog proračuna za 2020. godinu, HNS-ovci su izašli vrlo nezadovoljni.

Tvrde da dvoje HNS-ovih ministara neće dići ruke za ovakav prijedlog proračuna i da su spremni napustiti Vladu Andreja Plenkovića, piše Jutarnji list.

Smatraju da je iz Marićeve prezentacije jasno da u planirani budžet Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu nisu ukalkulirani zahtjevi učitelja, koji traže da im se plaće povećaju za 6,11 posto povećanjem koeficijenata složenosti njihovih poslova.

Na sastanku HDZ-HNS u utorak HNS je predložio privremene kompenzacijske mjere za plaće učitelja dok se ne nađe cjelovito rješenje za popravak koeficijenata.

Na sastanku koalicije u petak koji je vodio ministar financija Zdravko Marić, predstavljen je proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za rješavanje problema učiteljskih plaća.

VEZANE VIJESTI

“Budući da u vezi s tim pitanjem nema političkog dogovora, HNS neće podržati takav proračun za 2020. HNS predlaže da se prijedlog proračuna odgodi za sljedeću Vladinu sjednicu. HNS i dalje inzistira na dijalogu s učiteljima i pronalasku rješenja za pravednije učiteljske plaće. Državni proračun koji to ne predviđa HNS neće podržati”, poručili su iz HNS-a za Jutarnji list.

Rekli su da je to službeno stajalište stranke i dodali da će nastaviti razgovore s partnerima te da “vjeruju da će do iduće Vladine sjednice pronaći razumno rješenje”.

“Mi smo ušli u Vladu s HDZ-om iz više razloga, jedan je politička stabilnost zemlje, a drugi, HNS-u najvažniji, bio je provedba kurikularne reforme. Došli smo gotovo do kraja unatoč svim teškoćama koje smo imali. U našem dogovorenom programu za provedbu kurikularne reforme jasno stoji i poboljšanje materijalnog statusa učitelja. To piše i u strategiji koja je izglasana u Saboru. Dakle, za taj zahtjev HDZ zna od prvog dana, a to govorim zato da ne ispadne da mi sada ucjenjujemo uoči izbora – kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz vrha HNS-a. i dodaje da bi kompenzacijeske mjere koje predlažu državni proračun na godišnjoj razini stajale 160 milijuna kuna.

“Današnji sastanak (petak) je završio tako što nam je ministar Marić rekao da on nema političke ovlasti da nam odgovori i da će naše prijedloge prenijeti premijeru Plenkoviću. Ostane li ovako na sjednici Vlade, naši ministri neće dići ruku za prijedlog državnog proračun za 2020. godinu. Tražimo odgodu dok se ne postigne dogovor Vlade i učitelja”, kažu u vrhu HNS-a kojima ovo nije prvi put da izražavaju spremnost izaći iz koalicije ako se ne udovolji zahtjevima oko koeficijenata složenosti posla učitelja, nastavnika i profesora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram