"Objavit ćemo naše plaće kad mediji objave kolike su plaće glavnih urednika"

Vijesti 29. lis 201911:26 > 14:24
Ilustracija

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja na konferenciji za medije najavljuje drugi dan štrajka na fakultetima.

Zaposleni u obrazovnom sustavu ne posustaju te nastavljaju štrajk, sa zahtjevom za povećanjem koeficijenata na plaću.

Igor Radeka iz ovog sindikata kazao je kako očekuju da će štrajk biti jednako uspješan kao onaj prošlotjedni te da su spremni svi dokumenti. Na presici je bilo govora i o prijeporima koji vladaju oko toga kolika je zapravo plaća u prosvjeti. “Sve informacije o bruto plaći javno su dostupne”, kazali su sindikalci. “Ista bruto plaća ‘proizvodi’ različiti iznos neto plaće”, naglasili su.

“Koliko je iznos neto plaće pojedinog učitelja zna Ministarstvo”, rečeno je na konferenciji. Naveli su i da sumnjaju u iznos plaće koji se spominjao po medijima – 7200 kuna, jer je u to uključen i prijevoz, koji nije plaća, nego naknada, piše Dnevnik.hr.

Istaknuli su i da po glavi zaposlenika za plaće zaposlenih u javnom sektoru manje od Hrvatske izdvajaju samo četiri zemlje EU-a. Sve tranzicijske zemlje u u povoljnijem su položaju, kazali su sindikalci.

“Vlada je, da je htjela, mogla puno toga napraviti u protekle četiri godine”, kazali su.

Vilim Ribić nastavio je ukazivati na nelogičnost uspoređivanja prosječne plaće u privredi s prosječnom plaćom učitelja.

“Mi vršimo pritisak na cijenu rada, a o broju zaposlenih odlučuje organizator posla”, rekao je Ribić. “Ako netko analizira taj broj, onda bi trebalo analizirati politiku Vlade u tom segmentu”, dodao je.

“Ljudi dragi, pa oni najbolji će zbog plaće otići iz ovog sektora!”, zavapio je Ribić.

“Objavit ćemo u lipu našu plaću onda kad mediji objave kolike su plaće glavnih urednika medija”, dodao je Ribić, ustvrdivši da ih se neutemeljeno proziva. “Poduzetnička klasa vlada i medijima i politikom! Vi tome znate bolje od mene. O tome više neću govoriti”, kazao je Ribić.

Prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, prošli tjedan pridružio se i sindikat u visokom obrazovanju i znanosti. Prošlog tjedna štrajkali su jedan dan, a štrajkat će i ovaj tjedan.

Podsjetimo, štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već 14 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.