"Ne bi začudilo da HNS kaže da im je važnije sačuvati reformu, nego ministricu"

Vijesti 24. stu 201909:48 > 09:48
N1

Aktualne događaje u Točki na tjedan komentirali su Irena Frlan Gašparović s portala Telegram i Vanja Moskaljov, novinar tportala.

Komentirali su pregovore sindikata i Vlade oko dugotrajnog štrajka u školama.

VEZANE VIJESTI

 “Mislim da će to u mnogome ovisiti o sutrašnjem prosvjedu. Ako je istina to da se danas sastaju, sumnjam da će dan uoči prosvjeda sindikati pristati na bilo što osim na potpuno ispunjenje tih njihovih zahtjeva. Sve će ovisiti o sutrašnjem prosvjedu, jer ako ispadne masovni prosvjed, sindikati će imati puno jaču kartu u ruci i mislim da bi Vlada mogla popustiti. Ako bude slabiji odaziv, mogla bi se Vlada organizirati da te pregovore oteže”, rekao je Moskaljov.

Roditelji su sve nezadovoljniji, sve teže prate ritam štrajka, a sindikatima je važna potpora javnosti.

“Vlada je očekivala da će se zato što je riječ o djeci, zato što ne mogu u školu i roditelji moraju raditi i misliti gdje će sa svojim djetetom, očekivala da će pritisak javnosti na sindikate biti veći i usmjeren više na njih, nego na Vladu i da bi na taj način mogli prisiliti sindikate da pristanu na manje. Pokazalo se da ta taktika nije uspjela, sindikati su ustrajali, imali su veliku potporu šire javnosti. Kako to bude dulje trajalo, nužno je da će se potpora smanjivati, to je tako”, rekla je Frlan Gašparović.

“Mislim da je to u svakom slučaju naštetilo i Plenkoviću i Grabar Kitarović. Sve će to biti jasnije nakon sutrašnjeg prosvjeda. Tu se ujedinjava veći broj ljudi kontra politike vlade i to sigurno ne može biti dobro niti za Plenkovića niti za HDZ”, rekao je Moskaljov.

Koliko je potez da se uranilovkom svima poveća plaća pokazao pogrešnim, upitala je Nataša Božić svoje goste.

“Pokazalo se u najmanju ruku da novca ima, da zahtjev sindikata u školstvu nije neutemeljen. Potpuno je nevjerojatno da Vlada nije predvidjela ovakav scenarij, ili, ako jest, da ga nije pokušala spriječiti. Sindikati su na mirovinskoj reformi pokazali svoju snagu i Plenković je morao uzeti ozbiljno njihove najave da će pokrenuti akcije. Ulazimo u godinu gdje se održavaju izbori i potpuno je logično da će svi koji su nezadovoljni nešto tražiti od Vlade”, rekla je Frlan Gašparović.

Što se tiče veze između sindikalnih zahtjeva i politike, gosti u studiju Nataše Božić smatraju da su neutemeljeni.

Komentirali su i poziciju HNS-a i ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak.

“Prema onome što je premijer rekao, ta stvar nije riješena. Njezin istup je meni bio iznenađujuć. Da netko tko je na čelu resora kaže da se izmiče i da ništa ne može pridonijeti, nisam sigurna da joj Plenković može prijeći preko toga”, rekla je Frlan Gašparović.

Moskaljov je rekao da se od ministrice očekivalo da će dati ostavku, onog trenutka kad je sazvala konferenciju za novinare.

“Ne bi me začudilo da HNS kaže da im je važnije sačuvati reformu, nego ministricu. Ne bi me začudilo da ona ode, a da HNS to pravda činjenicom da se održi Škola za život”, rekla je Frlan Gašparović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.