Udruga za zaštitu pacijenata: "Pravo na pregled u roku 6 mjeseci"

Vijesti 15. pro 201920:20 > 20:24
Izvor: Ilustracija

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata "DIGNITAS" pokrenula je inicijativu da se svakom pacijentu omogući specijalistički ili dijagnostički pregled u roku od 6 mjeseci.

Priopćenje udruge prenosimo u cijelosti.

“Trenutna situacija oko naručivanja za preglede je i više nego zabrinjavajuća te imamo situaciju da se u nekim bolnicama čeka na preglede čak i do dvije godine.

Znamo da je nemoguće da se u roku par dana naprave svi pregledi pacijenata, ali i ostavljati pacijente da čekaju preglede 2 godine dovodi do situacije da ili ugrožavamo njihovo zdravlje i poručujemo im da nas nije briga za njihovo zdravlje, ili druga još apsurdnija situacija da nam javno zdravstvo poručuje odite u privatne poliklinike u kojima sigurno nećete čekati duže od tjedan dana.

Da bi ovaj apsurd bio još veći u javnim bolnicama rade isti doktori kod kojih čekate dvije godine, a kod istog tog doktora iz javne bolnice u privatnoj poliklinici dolazite na red u roku par dana.”

“U Karlovačkoj županiji imamo Opću bolnicu Karlovac gdje do prije par mjeseci vi ste mogli doći na rendgensku pretragu s uputnicom isti dan, da bi uprava donijela odluku da se odjednom i za tu pretragu treba naručivati i sada pacijenti moraju čekati najmanje tri tjedna.

Ne možemo se kao pacijenti ne zapitati kako je to moguće, kako na pretragu na koju se dolazilo isti dan, preko noći se stvorila lista od tri tjedna. A onda s druge strane imamo Specijalističku bolnicu za produženo liječenje u Duga Resi koja je svega par kilometara od Karlovca na istu tu pretragu i dalje dolazite isti dan.

Kako bi stali na kraj raznim malverzacijama s listama za čekanje pregleda udruga je krenula s inicijativom te građani putem Interneta trenutno mogu potpisati peticiju da podrže ovu inicijativu, a nakon peticije poduzet ćemo daljnje korake prema nadležnom ministarstvu kako bi došli do rješenja u korist pacijenata na koje se najmanje misli u mnogim situacijama”, navodi se u priopćenju udruge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.