Ugostitelji kažu da su spremni za novu stopu PDV-a od 1. siječnja, no sniženom stopom PDV-a zadovoljni su ugostitelji koji rade s hranom, ali ne i vlasnici kafića jer na sva pića stopa ostaje 25 posto iako je Europska unija definirala pivo vino, prirodne sokove i vodu kao prehrambene proizvode. Cijena hrane ostaje ista jer ugostitelji kažu - ulagat ćemo u plaće.
Opet smo ostali kratki – ljuti su vlasnici kafića! Država se hvali da je pomogla ugostiteljima, al ne i njima! Jer pivo, vino , kava -sve ostaje na starom obračunu poreza.
Podsjetimo, EU smatra da su pivo, vino, prirodni sokovi, voda prehrambeni proizvodi. No, u Hrvatskoj nije spušten PDV na hranu, već na jelo. A jelo se ne toči u kafićima, već služi u restoranima!
Ovo je nešto najpoštenije što nam se moglo dogoditi, kažu restorateri.
“Sad ćemo imat još jedan veći prostor gdje ćemo biti u plusu 12 posto s obzirom na davanje državi PDV-a. A sad ćemo s tim 12 posto prostora, novca, imati mogućnost i ulaganja u podizanje kvalitete i usmjeriti jedan dio novca prema radnicima”, kaže vlasnik restorana Danko Borovina.
I tom logikom doći će i do još veće razlike u plaćama konobara u korist restorana.
“Ako je sad već nešto različito, sada će se desiti definitivno podjela, ne znam, ne znam. Iskreno, ne znam kako ćemo sad nalaziti konobare, jer ih ni do sada nije bilo lako naći”, smatra pak vlasnik kafića Dalibor Blagojević.
“To su sve moji kolege, ja ne bih sad išao u dublju analizu ali bi imao puno toga za reć,mnogi bi mi to zamjerili. Ja bih samo poručio-otvorite restoran, probajte radit sa hranom, nađite osobe za restoran, investirajte u restoran pa ćemo vidjet komu je teže u toj situaciji”, odgovara Danko Borovina.
I što sad? Ako je smanjen porez, hoće li to jelo onda pojefitiniti? Ne brinite – neće.