"Premijer i Milanović će imati bolji odnos nego premijer i Grabar-Kitarović"

Vijesti 18. velj 202008:30 > 08:45
N1

Vesna Škare Ožbolt bila je posebna savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Škare Ožbolt gostovala je u Novom danu gdje je s Tihomirom Ladišićem razgovarala o razlikama u predsjedničkim ovlastima prije 30 godina i danas, kao i što misli kakav će biti odnos novoizabranog predsjednika i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Što se tiče prve inauguracije Franje Tuđmana, Škare Ožbolt kazala je kako je ona bila bitno drugačija od današnje. Ta inauguracija bila je jedan simbolički moment zbog prijelaza iz jednog sustava u drugi.

“Ta prva inauguracija bila je malo drugačija, prvi predsjednik Franjo Tuđman ustoličio je održavanje i davanje prisege na Markovom trgu.

To je više imalo jedan državničko-ceremonijalni karakter jer je Hrvatska tek proglasila samostalnost te je jako bitno bilo naglašavanje tih državničkih simbola i elemenata”, kazala je Škare Ožbolt.

“Milanovićev ceremonijal je skroman i nemam ništa protiv toga. Meni osobno ne leži da se, recimo, vojnici u crvenim uniformama koji su simbol, dolaskom jednog predsjednika miču, pa potom dolaskom drugog vraćaju”, dodala je Škare Ožbolt.

“Povijesne odore su 90-ih označavale prekid s jednim sustavom. Devedeste su donijele povrat te tradicije, nekakvih povijesnih događanja. Naglasak se stavio na to kako bi se u povijesno sjećanje naroda vratili ti i takvi elementi.”

VEZANE VIJESTI

“Ja dolazim iz sustava gdje je predsjednik imao izuzetno velike ovlasti i moj način razmišljanja je da ako se predsjednik ili predsjednica biraju izravno, oni ipak trebaju imati ovlasti koje poklapaju s tim izravnim izborom. Ako će se predsjednik birati u parlamentu, onda su te ovlasti stvarno protokolarne.”

Što se tiče odnosa premijera Plenkovića i novoizabranog predsjednika, Škare Ožbolt kaže:

“Mislim da se od tog odnosa može očekivati jedan sklad u vanjskoj politici. Hoće li unutarnja politika biti dovoljno usklađena? Mislim da to nije realno očekivati, ali u vanjskom pogledu mislim da je.”

“Po mom mišljenju on će biti bolji od odnosa Plenkovića i Grabar-Kitarović. To nekako proizlazi iz samih osobnosti i jednog i drugog i apsolutno već po izjavama koje su oni dali mi čini da će možda biti najbolji odnos jednog premijera i predsjednika od 2000. do danas.”

Inauguraciju novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića UŽIVO pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.