"Ako Jelenić ostane zamjenik, trebao bi opet ispuniti upitnik za sukob interesa"

Vijesti 09. ožu 202009:55 > 10:21
N1

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt bila je gošća Novog dana. Govorila je o izboru novog glavnog državnog odvjetnika, situaciju s objavom izvješća GRECO-a te Todorićev zahtjev da se brani sam bez odvjetnika.

Na pitanje misli li da će glavni državni odvjetnik biti uskoro izabran, Škare Ožbolt je rekla da je sigurna da hoće. “Mislim da i sam tajming na neki način tjera da se državni odvjetnik izabere što prije. Iako ima nekih okolnosti koje bi mogle to sada u ovoj tehničkoj fazi to malo odgoditi”, kazala je.

Pojasnila je kako bi sada trebao teći proces izbora glavnog državnog odvjetnika. 

VEZANA VIJEST

 “Prvo, Državnoodvjetničko vijeće mora na neki način donijeti odluku o prestanku mandata, na temelju ove odluke Sabora. Da bi se sazvalo Državnoodvjetničko vijeće treba ga sazvati predsjednik Vijeća, koji je sada na bolovanju. Treba se sazvati sjednica Državnoodvjetničkog vijeća, trebaju se utvrditi uvjeti i natječaj se treba raspisati u roku 30 dana”, kaže Škare Ožbolt. 

“Natječaj može trajati negdje 15 dana. Te prijave trebaju doći u tom roku. Nakon toga se sve kompletira i šalje u Vladu i Vlada odlučuje o tome. Koga će Vlada odabrati, to ovisi o ljudima koji će se prijaviti”, dodaje. 

Iskustvo koje je potrebno kako bi netko postao glavni državni odvjetnik

Za izbor na mjesto glavnog državnog odvjetnika potrebno je 15 godina iskustva. “To može biti i profesor na fakultetu. Ili 15 godina u samom Državnom odvjetništvu ili 15 godina pravnih poslova”, pojašnjava Škare Ožbolt. 

Smatra da bi procedura izbora trebala biti završena do ljetne stanke u Saboru.

#related-news_0

 “Vlada bi početkom 6. mjeseca trebala poslati svoj prijedlog u Saboru. Mislim da je svakome u interesu da se državni odvjetnik imenuje što prije. Sadašnja zamjenica je sposobna, ali potrebno je da se novi glavni državni odvjetnik imenuje što prije”, kazala je. 

Komentirala je i Dražena Jelenića kao potencijalnog zamjenika glavnog državnog odvjetnika. 

“Tu se postavlja nekoliko pitanja. Ako ste glavni državni odvjetnik i član ste neke organizacije koju niste prijavili u osobnom dosjeu, tada se postavlja pitanje, a iste obveze morate imati kao zamjenik, postavlja se pitanje kakva je razlika”, ističe Škare Ožbol. 

“On bi sad, po meni, ako ostaje na poziciji zamjenika, trebao ispuniti ponovno taj svoj upitnik za sukob interesa. Mislim da je to minimum što bi trebao učiniti. Poslovi koje obavlja kao zamjenik nemaju velike razlike od glavnog državnog odvjetnika”, smatra. 

Je li izbor glavnog državnog odvjetnika političko pitanje?

“Koliko se ja sjećam, izbor glavnog državnog odvjetnika uvijek je važno pitanje, ali to ne smije biti političko pitanje. Iako to prolazi politički put. Ta osoba koja se imenuje mora ispunjavati sve kriterije – ne samo stručnost nego nepristranost, imati ugled”, rekla je Škare Ožbolt. 

“Kad se birao gospodin Jelenić tada su opcije bila dva kandidata, on i jedan kandidat iz Osijeka. Kada se birao Mladen Bajić, on je došao iz Splita. Očito nema dovoljno osoba samo u Zagrebu koje bi to mogle biti, ako se bira državni odvjetnik iz samog Državnog odvjetništva”, dodala je.

#related-news_0

Škare Ožbolt ne misli da će izbor glavnog državnog odvjetnika biti test za parlamentarnu većinu. 

“S obzirom na to da se on bira običnom većinom, to neće biti test. Da se bira dvotrećinskom većinom, to bi bio test”, kazala je. 

Kratko se osvrnula i na slučaj tužbe koju je Andrej Plenković podigao protiv Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na Upravnom sudu. 

“Sam Upravni sud odlučuje o svim predmetima iz djelokruga Povjerenstva. Upravni sud može odlučiti na raspravi, a može donijeti i vanraspravnu odluku. Sam premijer ne mora doći na tu sjednicu, može poslati i svog punomoćnika”, rekla je Škare Ožbolt. 

Neobjavljivanje izvještaja GRECO-a

Smatra kako nema apsolutno nikakvog opravdanja za toliko odugovlačenje s objavom izvještaja i kako to treba što prije objaviti.

#related-news_0

“Složila bih se da Hrvatska na ovaj način gubi jedan svoj imdž zemlje koja se jako trudila riješiti se onih problema koja je imala svaka zemlja koja je ulazila u EU, a to je pitanje korupcije i svih onih problema koje je imalo pravosuđe”, ističe. 

Kazala je kako o objavi izvještaja uglavnom odlučuju izvršna vlast zajedno s izvršnim tijelima unutar GRECO-a. “To ministarstvo pravosuđa radi zajedno s tijelima GRECO-a”, rekla je. 

Optužnica u slučaju Agrokor i suđenje Ivici Todoriću

Škare Ožbolt je istaknula kako joj se čini da nije bilo realno imati otužnicu u ovom slučaju, iako su svi rokovi prošli. 

“Toliko je velik broj predmeta, a premalo je ljudi u USKOK-u i DORH-u koji se mogli baviti tim slučajem. To su veliki predmeti. Nema opravdanja zašto još nema optužnice. Ako smo pravna država i toliko je sumnji izneseno u javnost i toliko se vodila borba da se dobiju ti predmeti.”

#related-news_0

Osvrnula se i na suđenje Ivici Todoriću, odnosno činjenicu da više nema odvjetnika i da ne planira surađivati s odvjetnikom koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. 

“Neki put se dogodi. Takvih slučajeva ima. I Mamić je otkazao svojim punomoćnicima u postupku. U ovom slučaju Todorić je odlučio braniti se sam”, rekla je. 

Smatra kako će taj odvjetnik biti u dosta kompliciranoj situaciji. “On će moći reći da ne želi zastupati Ivicu Todorića i sud će odrediti nekog drugog. Mislim da Ivica Todorić najviše znao o onome što se događalo. U ovom slučaju on može sebe dobro obraniti, ali mu je u ovim procesnim stvarima potrebna pomoć odvjetnika”, pojasnila je zaključno. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.