Hrvoje Šimić: Opcija je birati između plaćanja PDV-a ili plaćanja plaća

Vijesti 01. tra 202017:07 > 17:08
N1

Čelni čovjek Tekstilprometa Hrvoje Šimić u Newsroomu je komentirao mjere koje Vlada nudi poduzetnicima, kao pomoć u krizi koja je uzrokovana epidemijom koronavirusa. "Imamo dva izbora: Ili će nam sada svima biti gore, pa da možemo preživjeti i onda popravljati i obnavljati, ili ćemo biti tvrdoglavi, pa onda nekoliko godina imati kaskanja za svima, recesije, odlazaka iz zemlje i tako dalje", kazao je Šimić.

Neprehramb trgovina je značajan faktor u trgovini, kazao je Hrvoje Šimić.

“Moja i slične kompanije imaju sezonski karakter roba koje su ušle do ožujka u trgovine, računi dobavljača dolaze na naplatu u travnju, svibnju, a mi smo potpuno zatvoreni i imamo nula kuna prihoda. Sada je pitanje kako nam odgode i otpisi mogu pomoći, jer je nama nužno doći do likvidnosti za podmirenje obveza porema dobavljačima, a neke nam robe još stižu. Carine su prihod EU-a i moramo ih u potpunosti platiti, moramo platiti PDV za koji nemamo novca i opcija je sada između PDV-a i plaća.

VEZANA VIJEST

Minimalac je najbolja mjera iz paketa, ali je nedovoljna. Nama je za opstanak nužna likvidnost”, rekao je Hrvoje Šimić

Kazao je kako za pomoć gospodarstvenicima u trgovini postoji nekoliko modaliteta.

“Gospdarstvenici su i mali i srednji i veliki, trgovina je i ona s dva i ona s tisuću zaposlenih. Trggovina je nakon javnog sektora najveći poslodavac, ukupno 220.000 ljudi radi u trgovini, a u neprehrambenoj trgovini oko 90.000 ljudi.

Nama nije omogućeno prijaviti se za sredstva u HABOR-u, a radi se o spašavanju gospodarstva. Ako smo mi kao trgovina 19 posto bruto domaće vrijednosti, uplaćujemo PDV koji je 40 posto ukupnih proračunskih prihoda, zapošljavamo oko 16-17 posto ukupuno zaposlenih, zašto mi ne možemo dobiti sredstva? Mali se ne mogu prijaviti na Hamag Bicro, a veliki na HABOR.

#related-news_0

To se može riješiti garantnim šemama kod poslovnih banaka, koje daju razvojne banke ili ržava, koje možemo nazvati COVID-19 likvidonosni krediti ili neki drugi. Mora se pomoći inače će biti vrlo loše”, rekao je Šimić. 

Kazao je kako potreba ili želja za kreditiranje ovisi o tome kakvo je poslovanje određenog poduzetnika. 

“Neki ne rade s gotovom robom, neki rade u IT industriji gdje mogu smanjiti plaće i održati svoje poslovanje, dok mi radimo s milijunuma eura roba”, kazao je Šimić. 

Svi će biti ili pobjednici ili gubitnici

Kada su u pitanju najmodavci, kazao je kako su oni kao najmoprimci željni da i jedni i drugi riješe probleme u kojima se nalaze.

“U HUP-u imamo zajedničke interese. Kada je u pitanju zakup prodajnih prostora, ja zagovaram jedinstvena rješenja na razini sustava gdje ima što manje iznimaka i pojedinačnih pregovaranja koja oduzimaju vrijeme, koje je apsolutna nužnost u ovom trenutku. 

#related-news_0

Poljska je u komercijalnim centrima u kojima je prostor veći od 2000 kvadrata zakonom odredila da se zakupnine smanjuju na 10 posto za vrijeme trajanje krize. To je u sklopu s moratorijima za kredite koje trgovački centri trebaju dobiti.

Mi kao zakupci imamo razumijevanja za trgovačke centre, i oni imaju troškove koje država može otpisati i relaksirati naše odnose. Ako se otpiše komunalna naknada, vodni doprinos, trgovački centar to mora prenijeti dalje u kanalu i tako pomoći održanju sustava. U ovoj situaicji nema ni pobjednika ni gubitnika, svi ćemo biti ili pobjednici ili gubitnici”, rekao je Šimić. 

Javni sektor treba se solidarizirati s realnim

Na pitanje smatra li da javni sektor ne podnosi dovoljno tereta u osnosu na privatni, kazao je kako je solidarnost ono što je ključno. 

#related-news_0

“Smatram da je solidarnost ključna. Gospodarstvo puni proračun, bez gospodarstva nema plaća ni za vojsku, ni za policiju, ni medicinare ni za profesore. 

Svi subjekti morat će podnijeti određeni gubitak kako bi društvo u budućnosti bilo na dobitku. Imamo dva izbora: ili će nam sada svima biti gore, pa da možemo preživjeti i onda popravljati i obnavljati, ili ćemo biti tvrdoglavi, pa onda nekoliko godina imati kaskanja za svima, recesije, odlazaka iz zemlje i tako dalje”, kazao je Šimić. 

Na kraju je rekao da ako ih mjere ne pogode njihovo izdržavanje ove krize može se mjeriti u danima.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.