HAZU poziva na osnivanje zaklada za financiranje obnove javnih objekata

Vijesti 06. tra 202014:36 > 14:37
Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pozivala je u ponedjeljak na osnivanje zaklada za financiranje obnove brojnih sakralnih, kulturnih, povijesnih i drugih objekata kulturne baštine, bolnica, škola, fakulteta, sveučilišta, muzeja, vrtića i drugih objekata javne namjene stradalih u potresu.

Akademija poziva pravne osobe i građane da osnivaju zaklade za obnovu pojedinih porušenih i oštećenih objekata s točno određenom svrhom osnivanja i urede način upravljanja zakladom, prikupljanja i upotrebe zakladnih sredstava radi ostvarenja svrhe u koju se zaklada osniva.

VEZANA VIJEST

HAZU napominje da na svojim mrežnim stranicama objavljuje ogledne primjerke akta o osnivanju i statuta zaklade kako bi osnivačima olakšali postupak osnivanja.

U okviru svog poslanja, štiteći najviše društvene vrednote, HAZU smatra dužnošću obratiti se javnosti pozivom i objavljivanjem spomenutih akata pomoći osnivanje zaklada.

Napominje kako su za popravljanje golemih šteta potrebna enormna sredstva koja se barem dijelom mogu prikupiti iz većeg broja manjih izvora.

#related-news_0

Podsjeća da su brojni važni objekti javne namjene u našoj povijesti bili sagrađeni na taj način i dodaje kako zgrada HAZU svjedoči što se može sagraditi dobrovoljnim prilozima prikupljenim u zakladama.

Naglašava kako su podatci o tome i iskustvima zakladništva u drugim zemljama objavljeni u knjizi “Zakladništvo u Republici Hrvatskoj” Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava HAZU te ističe kako Zaklada HAZU vrlo uspješno djeluje već 27 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.