Krunoslav Capak upozorava: Opasnost još nije prošla!

Vijesti 18. tra 202014:29 > 14:33
N1

U Hrvatskoj je trenutačno 1.832 osoba zaraženo koronavirusom. To je porast od 18 osoba u 24 sata. Tri osobe su preminule. Popuštanje mjera restrikcija koje su na snazi već mjesec dana moguće je tek nakon što broj oboljelih bude pokazivao silazni trend nekoliko dana za redom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da je situacija povoljna, no i dalje treba biti oprezan.

“Imamo povoljne brojke, situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje otprije. Podsjećam, u zadnjih 10 dana imamo oko 500 novooboljelih koji su imali svoje kontakte, a možda je kraj njih bilo asimptomatskih kliconoša. Opasnost nije prošla.

Donijeli smo čitav niz mjera koji se tiču higijene, dezinfekcije, distanciranja, zatvaranja objekata, a sad uz povoljnu epidemiološku situaciju razmatramo da neke mjere maknemo ili ukinemo.

Jedan od ključnih faktora je mobilnost i zato smo u odgovarajuće vrijeme donijeli mjere ograničenja kretanja. Sad smo procijenili da je epidemiološka situacija povoljna i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija ako županije zatraže. Između županija kretanje ostaje ograničeno, a kako tu mjeru tako i sve druge razmatramo svaki dan i imajući u vidu činjenicu da nismo pobijedili virus, postepeno i oprezno ćemo micati zabrane i mjere”, rekao je.

Komentirajući pitanje popuštanje mjera i oko javnog prijevoza nije mogao biti konkretan.

“Razmatramo pažljivo svaku mjeru pa i pitanje javnog prijevoza. U nekom trenutku javni ćemo prijevoz pustiti, ali ne ovako, nego sa strogim mjerama higijene i socijalnog distanciranja. Koji će to biti dan, ovisi o epidemiološkoj situaciji”, dodao je.

Tijek događaja uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram