Objavljene preporuke za kazališta te dio kinooperatera

Vijesti 15. svi 202022:44 > 22:48
Ilustracija

HZJZ je večeras objavio upute za kazališta te dio kinooperatera.

“Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija”, naziv je dokumenta objavljenog u petak navečer.

“Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, odlazak preporučuje
se održavanje fizičkog razmaka između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metra.

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni”, stoji u preporuci.

“Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba”, stoji u sljedećoj preporuci.

Valja naglasiti da se preporuke ne odnose na multipleks kina u sklopu shopping centara, oni još ne otvaraju.

Preporuka za boravak na otvorenom

Preporučuju se izvedbe na otvorenom.

“Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar, te ograničiti ulazak najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeža mjesta”, kaže preporuka.

“Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metra kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak posjetitelja organizira tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu. Posjetitelje treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak izvođača poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbjegavanje susreta s publikom”, spominje se u preporuci. 

Detaljnije možete pronaći OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.