Furio Radin: Dobivamo malo glasova jer je malo pripadnika manjina!

Vijesti 13. srp 202010:47 > 10:48
N1

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, odgovorio je na prozivke da zastupnici manjina imaju manje glasova, on sam 890, a odlučujući su faktor u kreiranju vlade.

“Mi smo oni koji odlučuju”, kazao je Radin i nastavio, “a to nije dobro jer smo izloženi svakojakim kritikama. Ali mi to prihvaćamo, konačno, faktor smo stabilnosti.”

Objasnio je da će u pregovorima s HDZ-om svi zastupnici skupa imati jedan zajednički program, ali da će potom svaki od izabranih predstavnika nacionalnih manjina razgovarati ponaosob.

Voditeljica N1 podsjetila je Radina da ga Željka Markić, a ne samo ona, proziva da predstavnici manjina s malo dobivenih glasova, ukupno oko 20.000, predstavljaju prevagu u stvaranju vlade.

VEZANE VIJESTI

“Gospođi Markić odgovaram ono što sam već odgovarao. Mi imamo manje glasova zato što nas ima manje. To se zove pozitivna diskriminacija. To smeta ljudima iz udruga koje su… recimo desne, nećemo više reći ekstremne. Normalno da imamo manje glasove. Talijanska manjina je ne desetkovana, nego skoro uništena nakon drugog svjetskog rata, istjerano je bilo 90 posto ljudi”, odgovorio je Radin.

Za svoj broj glasova objasnio je da je posljedica objektivne okolnosti.

“Ja sam bio jedini kandidat, što je najmanje moja krivica. A normalno je da birači nisu išli glasati u velikom broju kad je samo jedan zastupnik”, objasnio je nizak odaziv talijanskih manjina nedostatkom potrebe za većom mobilizacijom glasača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.