"Nametnuti o.d. dekana Miljenko Šimpraga produbljuje krizu na FFZG-u"

Vijesti 22. srp 202014:06 > 14:07
N1

Iz Filozofskog fakulteta poslali su priopćenje u kojemu kažu da "nametnuti o.d. dekana, Miljenko Šimpraga, produžava i produbljuje krizu", na tom fakultetu.

“Danas, 22. srpnja 2020. u 10:20 o. d. dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Miljenko Šimpraga prekinuo je redovnu sjednicu Fakultetskog vijeća. Sjednica je prekinuta jer dnevni red koji je predložio o. d. dekana nije dobio većinu glasova Fakultetskog vijeća (30 za, 43 protiv, 10 suzdržanih od 83 prisutna člana). Članovi Vijeća prethodno su iznijeli svoj prijedlog dopuna dnevnog reda koji o. d. dekana nije htio staviti na glasanje. Njihov prijedlog dopuna sadržavao je: 1a. utvrđivanje pravnog statusa o. d. prodekana kao članova Fakultetskog vijeća; 1b. pokretanje izbora dekana; 1c. zahtjev da se izv. prof. Dragan Bagić, predložen na sjednici Vijeća 3. lipnja 2020, izabere na Senatu za o. d. dekana Fakulteta za ak. g. 2020/2021; 1d. pravni putevi zaštite Filozofskog fakulteta u vezi s presudom Županijskog suda u radnom sporu zbog povrede neimovinskih prava na dostojanstvo, čast i ugled prof. dr. Ante Čovića.

Prijedlog 1d (pravna zaštita Fakulteta) o. d. dekana izričito je odbio uvrstiti, a točka 1b (izbor dekana) trebala je biti 118. točka od 119 na dnevnom redu. Točku 1c, o prof. Bagiću kao o. d. dekana kojeg je Vijeće velikom većinom izabralo u lipnju, a na dnevnom se redu Senata njegova potvrda još uvijek nije našla, želio je uvrstiti tek pod “Razno”. Treba naglasiti da je o. d. dekana Šimpraga sve te točke formulirao tako da ne uključuju raspravu ni donošenje odluka, već samo njegovu, jednosmjernu komunikaciju.

Nakon neizglasavanja svojeg dnevnog reda o. d. dekana prijetio je Vijeću i odsjecima Fakulteta da neprihvaćanjem njegova prijedloga ugrožavaju položaj zaposlenika te najavio da će ubuduće njegov način ponašanja prema Fakultetu i Vijeću biti “znatno drugačiji”. “Bolje bi mi bilo da nisam bio tako dobronamjeran”, izjavio je u raspravi pošto je prekinuo sjednicu, dok su članovi Vijeća zahtijevali da se na glasanje stavi i prijedlog njihovih dopuna.

Razlike u prijedlozima dnevnog reda tiču se suštinskih pitanja budućnosti ovog Fakulteta i načina upravljanja njime. Filozofski fakultet sam određuje svoj smjer djelovanja u granicama propisa i ovlasti. Vrhovno tijelo određivanja tog smjera jest Fakultetsko vijeće. Prema svim postojećim propisima, Vijeće uvijek donosi konačnu odluku o dnevnom redu, a taj standard o. d. dekana želi sada odbaciti. Da bi to postigao, očito je spreman i na ucjene i na prijetnje.

Ovom o. d. dekana nije na umu dobrobit naše ustanove, nije zainteresiran za demokratski i otvoren dijalog s Vijećem i Fakultetom. Danas se pokazalo da osovina Čović-Boras-Šimpraga namjerava vladati Filozofskim fakultetom što je duže moguće, ignorirajući volju Fakultetskog vijeća, njegova vrhovnog tijela. Nastavnici i studenti, članovi Vijeća i svi koji se protive ovakvom načinu upravljanja našim fakultetom, to neće dopustiti”, stoji u priopćenju koje nam je poslao profesor Neven Jovanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.