Današnji praznik uz kišu, vjetar i hladnoću: Do kraja tjedna opet vruće

Vijesti 05. kol 202007:30 > 07:37
Marin Tironi/PIXSELL

Ako već niste, pripremite se na promjenjiv i nestabilan tjedan, te osjetno svježiji od prošloga, osobito na kopnu.

Nedavna upozorenja na opasnost od toplinskog vala već su zamijenila ona za mjestimične oluje uoči godišnjice Oluje: grmljavinska nevremena, lokalno obilne pljuskove, tuču, na moru i moguće pijavice te najprije olujno jugo, zatim ponegdje buru, piše Zoran Vakula za HRT.

Zbog svega toga – ako baš ne morate – u srijedu ne plovite, barem ne manjim plovilima. A i putovanja kopnom bit će “izazovna” jer će atmosfera biti vrlo nestabilna. Naravno, kiša neće padati ni posvuda, ni stalno. Štoviše, mjestimice bi mogla i izostati, ali nije moguće pouzdano prognozirati gdje i kada… Za većinu ponovno povoljnije vrijeme – stabilnije, sunčanije i toplije, često i vruće – bit će od petka.

U većini krajeva unutrašnjosti bit će pretežno oblačno s kišom i pljuskovima, mjestimice i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom, osobito u Slavoniji. Na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo sa sunčanim razdobljima, ali i dalje nestabilno uz mjestimične pljuskove s grmljavinom koji pritom mogu lokalno biti izraženiji, javlja DHMZ.

Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na krajnjem jugu još u prvom dijelu dana jugo. Najviša dnevna temperatura između 18 i 23, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 25 i 28 °C.

Posebna prognoza za Knin i okolicu za proslavu Oluje

25. godišnjica Oluje neće biti vruća kao većina prošlih, pogotovo ne kao ona 2017. godine, kada je najviša temperatura zraka bila čak 41,6 °C. Štoviše, bit će jedna od svježijih, ali ipak ne kao 2005. godine, kada je najviše izmjereno samo 20 °C.

Ukratko, u srijedu će u Kninu i okolici biti razmjerno svježe, uz najnižu temperaturu zraka od 15 do 17 °C, te najvišu oko 25 °C, uz dodatni osjećaj svježine zbog slabe i umjerene bure. Uz promjenjivu naoblaku bit će i sunčanog vremena, ali će postojati mogućnost i za povremenu kišu, pa i poneku munju.

Stiže stabilnije razdoblje

“Za nastavak kolovoza prema trenutačnim je prognozama sve vjerojatnije da će već do kraja ovoga tjedna u mnogim hrvatskim krajevima početi dugotrajnije stabilnije i sunčanije razdoblje, pa čak i većinom suho, te za doba godine iznadprosječno toplo – u mnogim krajevima uz barem poneki vruć dan. Mala je vjerojatnost nekog apsolutnog temperaturnog rekorda, ali ne treba začudila možda rekordna temperatura zraka na poneki nadnevak. A za očekivati je i još gdjekoje upozorenje na opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje”, kaže Vakula za HRT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.