Naš reporter Rade Županović u Sinju je razgovarao s Jelenom Tabak, predstavnicom Ceha ugostitelja Grada Splita. Kako komentira najnoviju odluku o zatvaranju klubova i kafića iza ponoći te što ugostitelje čeka na jesen bile su samo neke od tema razgovora.
Stožer Civilne zaštite Grada Splita usvojio je u ponedjeljak na sjednici šest zaključaka, a među njima je i poziv Nacionalnom stožeru Civilne zaštite da jasnije preciziraju uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti. Kako bi uskladili turistički i gospodarski život u Splitu s uvjetima epidemije usvojili su navedene uvjete.
Nema sumnje da je ugostitelje pogodila odluka o zatvaranju klubova i kafića iza ponoći, ali i Splitsko-dalmatinska županija posljednjih dana bilježi velike brojeve novih slučajeva. Ugostitelji, međutim, smatraju da je odluke trebalo prilagoditi i da se ne trebaju odnositi na sve, recimo ne na one objekte u kojima se provode epidemiološke mjere.
Jelena Tabak, predstavnica Ceha ugostitelja Grada Splita, u razgovoru s našim reporterom Radom Županovićem opet je ponovila taj stav ugostitelja. Kaže da smatra da je cilj te odluke bio spriječiti okupljanje velikih masa na otvorenom, ali dodaje kako to navedenom odlukom nije napravljeno. “Ispaštaju mali kafići koji imaju male kapacitet i nisu ugroza za zdravlje, a moraju biti u ograničenom radnom vremenu jer spadaju u kategoriju prema minimalnim tehničkim uvjetima”, ističe.
Na pitanje našeg reportera znači li to da mjera nije pogodila pravu metu Tabak odgovara potvrdno. “Ako je ciljano bilo paziti na to da nema jako veliki broj ljudi koji su u bliskom kontaktu na jednom mjestu, trebalo je tome onda pristupiti drugačije”, kaže ona i spominje problem plaža ili ‘beach barova’ gdje se nalazi veliki broj ljudi i ne pazi se na epidemiološke mjere.
#related-news_0
“Svakako je epidemiološke mjere trebalo kontrolirati na neki drugi način, a ne nužno zatvarati sve u jednoj kategoriji – ne ići čizmom i tražiti da se sve zatvara”, dodaje.
Kafići i ugostiteljski objekti počivaju na socijalnoj interakciji, ističe Tabak i kaže kako se spremaju za jesen koja će biti čupava, ali ugostitelji su optimistični.
“Socijalna distanca ne pije vodu u ugostiteljstvu jer ono počiva na socijalnoj interakciji. Očekujemo jako tešku i čupavu zimu jer ćemo se prema najavama i dalje morati pridržavati mjera. Ali, optimistični smo, tražit ćemo nove načine i ponudu da se prilagodimo”, zaključuje Tabak.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.