Radeka: Smjernice za fakultete su nužne, one stare sada su neprimjenjive

Vijesti 25. kol 202009:27 > 09:36
Ilustracija

Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, u Novom je danu govorio o potrebi da Ministarstvo obrazovanja donese smjernice za rad visokih učilišta, kao što su one donesene za škole.

On je kazao kako oni još čekaju smjernice.

“Ministar je imenovao članove radne skupine koji bi trebali donijeti smjernice za početak akademske godine. Nas zanima što je s tim smjernicama? Potrebno je napraviti okvir kao što je napravljen i za vrtiće, osnovne i srednje škole.

VEZANA VIJEST

Okvira još nema, a žurba je jasna. Upute koje su za visoka učilišta u svibnju napravljena sada su neprimjenjive. Tamo piše da se nastava treba izbjegavati, a sada epidemiološka situacija govori da je sve spremno za povratak na visoka učilišta”, rekao je Igor Radeka.

Kazao je i kako ga je ministar obrazovanja Radovan Fuchs uputio na to da Sveučilište ima autonomiju, ali Radeka kaže kako se ona ne odnosi na upravljanje.

“Ministar je rekao da razumije situaciju, no spominjao je i autonomiju Sveučilišta. Autonomija Sveučilišta se preširoko shvaća, ona se ne odnosi na upravljanje i način rada na visokim učilištima. Institucije očekuju okvir prema kojim bi trebali raditi.

No osim Sveučilišta imamo i ustanove koje ne spadaju pod njegovu autonomiju. Upute i smjernice za narednu akademsku godinu se očekuju. Mnogi studenti studiraju van mjesta boravka i to čini situaciju složenijom.

Studenti su u nezavidnoj situaciji jer ne znaju hoće li se vratiti u domove, u kojima je smješteno samo 10 posto studenata koji dolaze na studij iz drugih mjesta, a 90 posto studenata uglavnom su u privatnom smještaju”, rekao je Radeka i dodao:

“Nije smještaj jedino pitanje. Mnoge su profesije, studiji, regulirani su standardima koje zahtijevaju izravnu komunikaciju i rad koji se ne mogu odviti online”, kazao je Igor Radeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.