Epidemiolog Venus: Kazne ne, ali svakako uvesti strože odluke i pravila

Vijesti 04. ruj 202010:43 > 10:51
Izvor: N1

Predsjednik društva epidemiologa i ravnatelj virovitičkog HZJZ-a Miroslav Venus rekao je u Novom danu da je vrlo nezahvalno davati prognoze o razvoju pandemije jer širenje virusa ovisi o čitavom nizu faktora, a nacionalna razina ovisi o lokalnoj.

“Matematičke modele i predviđanja neka struka komentira između sebe, a ne da izlazi prema van, sad vi postavljate ta pitanja. Prema van je najbolje komunicirati poruke koje naši građani trebaju usvojiti: odgovorno ponašanje, distanca, dezinfekcija i maske“, poručio je.

Kaže kako razumije frustracije nekih koji traže kažnjavanja, pogotovo onih koji znaju koliko truda treba uložiti da se spasi jedan ljudski život.

VEZANE VIJESTI

“Mi epidemiolozi smo po vokaciji preventivci, razmišljamo, dajemo savjete i preporuke. Općenito mislim da se stalno reagira na posljedice, kad se počnemo više baviti uzrokom, bit će puno manje potrebe za kažnjavanjem“, istaknuo je.

Kaže kako za njega, ovakav porast oboljelih i nije bio baš toliko očekivan te da je uzrokovan time što se pojedinci ponašaju neodgovorno.

“U našoj struci imamo takve primjere neovisno o koroni, možda ne da se uvodi kažnjavanje, ali trebaju nam svakako stroža pravila i odluke“, zaključio je.

Smatra kako je početak škole veliki izazov te da će se odluke donositi individualno. Nakon njihove intervencije kod ministra Beroša vezano uz prijedloge za poboljšanja u borbi protiv pandemije, rekao je da se već popravila situacija.

“Na primjer reaktiviran je broj 113, tražili smo i da nas se oslobodi dijela posla koji nije nužan da ga provodi epidemiolog kako bismo se mogli u potpunosti posvetiti svom poslu“, kazao je te pozvao ljude da se savjetuju s liječnicima i ne pribjegavaju samoinicijativnim testiranjima uz nadoplatu jer se bespotrebno opterećuje sustav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.