Inicijativa: Odgađanje donošenja zakona za djecu s invaliditetom nedopustivo

Vijesti 30. ruj 202013:47 > 13:48
Ilustracija

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom poručila je u srijedu kako je nedopustivo da Vlada odgađa donošenje Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te su ih pozvali da takvu odluku promijene.

Kontinuirano inzistiramo na donošenju ta dva ključna zakonai. Stoga je razumljiva naša ogorčenost saznanjem da Ministarstvo socijalne politike ne planira tijekom 2021. godine donijeti spomenute zakone sukladno Planu normativnih aktivnosti Ministarstva za 2021. godinu objavljenog 11. rujna na e-savjetovanju, stoji u priopćenju inicijative.

Dodaju kako su tijekom 2019. formirane radne skupine koje su intenzivno radile na uobličavanju oba zakona, a vjerovali su kako će nova Vlada nastaviti s njihovom izradom, za što su i dobili jamstva.

Kao razloge koji pridonose važnosti donošenja ovih zakona, navode da su naknade koje dobivaju osobe s invaliditetom svojevrsni vid socijalne pomoći te da ne ispunjavaju svrhu pomoći pri uključivanju u zajednicu.

Na taj su problem, navode, Hrvatsku upozorili i Komitet UN-a za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kao i pravobraniteljica za djecu u mnogim godišnjim izvješćima.

Upozorili su kako usluga osobne asistencije danas ovisi o projektima udruga te kako mnoge osobe s invaliditetom nekada i ne mogu uopće doći do osobnog asistenta.

“Time su stavljeni u diskriminativni položaj u odnosu na druge osobe koje uslugu koriste samo zato što u njihovom mjestu postoji udruga koja se prijavila na projekt”, stoji u priopćenju.

Podsjetili su kako je HDZ još 2016. obećao donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku do kraja 2021.

Navode kako je resorni ministar Josip Aladrović nedavno kazao kako dva zakona nisu u planu za 2021. godinu uz razloge da je situacija kompleksna i da su ti zakoni financijski zahtjevni s obzirom na trenutne fiskalne mogućnosti.

“Za najugroženije skupine našeg društva nema novaca. Po dobrom starom običaju svih hrvatskih vlada uvijek najranjivije skupine u vrijeme krize najviše nastradaju. Imali bismo razumijevanja za ove riječi kada bi došlo do smanjenja svih dužnosničkih plaća i ostalih privilegija”, stoji u priopćenju.

Pozvali su stoga Vladu, premijera Andreja Plenkovića i resornog ministra Aladrovića da u plan normativnih aktivnosti uvrste i navedena dva zakona i pokrenu rad radnih skupina.

Smatraju kako je realan okvir za donošenje zakona kraj drugog kvartala 2021. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.