„Varaždinski klipič” 27. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede, a predsjedateljica županijske Turističke zajednice Natalija Martinčević je ponosna što je to četvrti autohtoni proizvod iz te županije sa zaštitom na razini Europske unije.
Europska komisija objavila je u Službenom listu EU od 6. listopada 2020. da je „Varaždinski klipič“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području Europske unije, a potrošaču se jamči kupnja autentičnog proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.
Podsjećaju kako je proces zaštite naziva počeo u veljači 2017. na zahtjev Udruge kuhara Varaždinske županije.
Predsjedateljica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević istaknula je za Hinu kako je ponosna što je to već četvrti autohtoni proizvod iz te županije.
Četiri autohtona proizvoda
„Nakon Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Zagorskih mlinci, sada se i Varaždinski klipič našao na listi autohtonih i posebnih proizvoda koji se ističu na području cijele Europske unije”, rekla je. Zaštićenu oznaku Zagorski puran i Zagorski mlinci Varaždinska županija dijeli s Krapinsko-zagorskom županijom.
Martinčević je istaknula i da je „Varaždinski klipič“ nacionalnu zaštitu dobio prije tri godine, u listopadu 2017.
„Nakon toga je Varaždinska županija u mojem mandatu predsjedavajuće Turističke zajednice Varaždinske županije pokrenula snažnu promociju i brendiranje svih naših autohtonih proizvoda. Među njima svakako treba istaknuti i Varaždinsko bučino ulje, koje je u procesu dobivanja EU zaštite”, rekla je Natalija Martinčević.
„Varaždinski klipič“, ističe u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede, ručno je rađeno mliječno pecivo proizvedeno od glatkoga pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Od sastojaka se radi tijesto koje se razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 centimetara, koji s obje strane mora imati po četiri nabora. Nakon toga prutić se premazuje jajem i posipa sjemenkama kumina.
„Pečeni ‘Varaždinski klipič’ je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla”, objašnjava u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.