Objavljeno koliko će se novca odreći Crkva

Vijesti 20. lis 202009:49 > 09:50
Izvor: Marin Tironi/PIXSELL

Katolička crkva u Hrvatskoj odrekla se deset posto ukupnog prihoda iz državnog proračuna za ovu godinu, koji dobiva po jednom od četiri Vatikanska ugovora, što iznosi oko 30 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

Dnevnik navod da na temelju tog ugovora o gospodarskim pitanjima HBK godišnje u prosjeku dobije 300 milijuna kuna, što znači da se crkva odrekla oko 30 milijuna kuna zbog koronakrize. Potvrdili su to i izvori iz crkve.

“Da, radi se o deset posto prihoda koje dobijemo iz državnog proračuna. Radi se o 30-ak milijuna kuna i tog smo se novca u ovim teškim vremenima koja je uzrokovala pandemija koronavirusa odrekli za hrvatsko gospodarstvo. Ne, nitko nas na to nije prisilio, pristali smo na to dobrovoljno. Da, odrekli smo se, da, bit će nam teško, ali ne možemo biti slijepi na ono što se događa oko nas. Kao što nismo bili slijepi kada je počela financijska kriza, kada smo se u četiri godine odrekli oko 160 milijuna kuna”, kažu izvori iz crkve.

Riječ je o najizdašnijem od četiriju Vatikanskih ugovora, koji je država potpisala sa Svetom Stolicom i ratificirala 1998. Odnosi se na financiranje naknada, odnosno plaća klera, karitativne djelatnosti i obrazovanja svećenika, a ugovorom je riješeno i pitanje naknada za oduzetu imovinu.

Prema podacima iz državne riznice, u ovoj je godini HBK dobio malo manje od 200 milijuna kuna, i to veći dio iz proračuna Ministarstva financija, a gotovo pola milijuna kuna i od Ministarstva zdravstva. U 2019. godini, prema obvezama iz Ugovora o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i RH, HBK je dobio 275,2 milijuna kuna, godinu prije toga 216,7 milijuna kuna, a 2017. godine 275,2 milijuna. Najviše je novca po ovoj stavci HBK dobio 2014. – 363 milijuna kuna.

Ovo nije prvi put da se crkva odriče dijela prihoda iz proračuna. U godinama krize u razdoblju od 2009. do 2012., naime, HBK se u prosjeku godišnje odricao 40 milijuna kuna godišnje, ukupno 162 milijuna kuna u četiri godine, donosi Jutarnji list.