Večeras u Global Fokusu o eskalaciji zaraze u Europi i radikalizmu

Vijesti 21. lis 202010:26 > 10:30
N1

Slovački premijer najavio je da će na koronavirus testirati sve starije od 10 godina. S rastom broja slučajeva zaraze i novim mjerama vlade, sve veće napetosti u društvu. Ekstremna desnica napala je zgradu vlade, a prošloga tjedna izrečena je prvostupanjska presuda lideru stranke Naša Slovačka zbog širenja nacizma.

Je li ubojstvo novinara Jana Kuciaka promijenilo slovačko društvo? Za Global Fokus govori profesor Michal Vasecka, sociolog s Bratislava Policy Instituta.

Nakon brutalne dekapitacije učitelja u pariškom predgrađu, Francuska je na nogama. Pitanje radikalizacije u sekularnoj Francuskoj jedna je od ključnih tema političke debate, ali i odnosa u društvu. Još od 2015. i serije terorističkih napada od redakcije Charile Hebdoa, do kluba Bataclan, država nije našla učinkovit mehanizam za suočavanje s problemom radikalizma: od on-line prostora do zajednice. Prije dva tjedna predsjednik Macron predstavio je plan borbe s radikalnim islamizmom i separatizmom.

U Global Fokusu tim povodom razgovaramo sa Chemsom Akroufom, stručnjakom za pitanja ekstremizma i radikalizacije u Francuskoj, koji trenutno vodi pilot projekt deradikalizacije u gradu Argenteuilu.

Korona kriza otvorila je pitanje sigurnosti hrane. U središtu pregovora o budućnosti zajedničke europske poljoprivredne politike, nova je ekološka arhitektura zbog Zelenog plana EU, te strategija o bioraznolikosti i “Od polja do stola”. Ovoga tjedna o tome se razgovaralo u Europskom parlamentu i u Europskom vijeću. O tome kako će izgledati budućnost europske poljoprivrede za Global Fokus govori član odbora za poljoprivredu EP-a Herbert Dorffman.

Global Fokus s Ivanom Dragičević, u četvrtak, 22.10. u 21 sat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.