Zagreb o 705 slučaja: Situacija je vrlo ozbiljna, nema više presica svaki dan

Vijesti 22. lis 202011:12 > 11:16
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

U Zagrebu je danas 705 novozaraženih. Potvrdio je to ravnatelj Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. To je daleko najveća brojka u Zagrebu dosad.

Šostar je poslao poruku građanima. “Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora”, rekao je Šostar.

“Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo”, poručio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na početku press konferencije zagrebačkog stožera.

“U Štamparu je 1935 testirano, 705 novih slučajeva, 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemioloških obrada je u tijeku. Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja”, rekla je zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić.

“I dalje je glavni uzrok zaraze kontakti s pozitivnom osobama te obiteljska okupljanja, ali veliki broj niti ne znamo kako su se zarazili, lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere”,

Organizirat će se još jedno mjesto testiranja u Novom Zagrebu.

O zarazi u domovima

“20 je u gradskim domovima, jedan u privatnim. Ukupan broj je 26 i oni su iz dva gradska doma. Od 26 osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. 47 korisnika je u samoizolaciji, imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb”

O Areni

“Svi objekti Grada Zagreba mogu se svakog trenutka spremiti za potrebe osoba zaraženih. Još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je bude li potrebe u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se pridržavamo mjera neće nam trebati”

Nema više presica svaki dan

Konferencije Stožera civilne zaštite od sljedećeg tjedna više neće biti svakodnevne već će se održavati ponedjeljkom i petkom.

 “Ponedjeljkom da izvijestimo o vikendu, petkom da izvjestimo o tjednu”, rečeno je na press konferenciji, prenosi Index.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.