Odbor za Ustav idućeg tjedna odlučivat će o izmjenama Poslovnika

Vijesti 27. lis 202015:07 > 15:10
N1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je u utorak da će o izmjeni Poslovnika Hrvatskog sabora odlučivati idućeg tjedna nakon dodatnih konzultacija zastupničkih klubova, kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda.

Ustavni sud je ukinuo “epidemiološke” izmjene Poslovnika nakon što je 35 oporbenih zastupnika u rujnu zatražilo ocjenu ustavnosti navodeći da im se tim izmjenama ograničava pravo na raspravu.

Sud je zaključio da postoje tehničke mogućnosti za drugačiji način organiziranja rada Sabora, kojim bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno osiguravanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

VEZANA VIJEST

Nacrtom izmjena Poslovnika predlaže se da se u uvjetima proglašenja epidemije plenarna sjednica osim u Velikoj vijećnici održava u još nekoliko dvorana

Na taj način svaki zastupnik moći će nazočiti i sudjelovati u raspravama, te replicirati u svakom trenutku, poručio je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković.

Prilikom raspodjele mjesta u pojedinim dvoranama između klubova zastupnika vodilo bi se načelom razmjernosti.

Bošnjaković je pozvao da se razmisli o odredbi koja bi omogućila predsjedniku Sabora da ovlasti nekog za predsjedanje sjednicom u slučaju da predsjednik Sabora i svi potpredsjednici završe u samoizolaciji.

Rasprava elektroničkim putem samo kad je opravdano

Nacrtom izmjena Poslovnika regulira se i rad radnih tijela Sabora elektroničkim putem, odnosno video vezom, te propisuje rasprava i glasovanje elektroničkim putem za zastupnike koji iz opravdanih razloga, kao što je samoizolacija, ne mogu biti nazočni na sjednici.

Mostov Božo Petrov predložio je da se sudjelovanje u raspravi elektroničkim putem omogući i zastupnicima koji nisu u samoizolaciji, ali iz opravdanih zdravstvenih razloga ne mogu doći na sjednicu, primjerice jer spadaju u rizičnu skupinu.

Bošnjaković je odgovorio kako je i to moguće, ali i naglasio da treba voditi računa o dignitetu Sabora, odnosno to koristiti smo kada je zaista opravdano.

Elektronički način rasprave treba primjenjivati samo u posebnim okolnostima, ne bi bilo dobro to primjenjivati kako bi se raspravljalo iz kafića, s plaže ili zato jer se nekome ne ustaje ili puše jugo, istaknuo je Branko Bačić (HDZ).

„Online rasprave donose čitav niz problema i tehničkih poteškoća i treba ju rezervirati samo za izvanredne situacije”, suglasan je Tomislav Tomašević (Možemo) .

Arsen Bauk (SDP) predložio je omogućavanje glasovanje pisanim putem ili telefonom u slučaju tehničkih poteškoća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.