Kolarić za N1: Opet ću zagovarati da mjere budu strože nego što je najavljeno

Vijesti 19. stu 202017:10 > 18:56
Izvor: N1

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3164 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 49 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 17.814, među njima su 1944 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 204 pacijenta.

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i o novim mjerama u Dnevniku  govorio je epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić. 

“U svakom slučaju su dobro došle mjere. Ja sam već od početka 9. mjeseca ulazimo s visokim brojevima u jesen. Što više zaraženih imamo, to imamo lošije ishode. Što dulje se čeka, mjerama treba duže da pokažu rezultate”, kazao je Kolarić. 

Bi li trebalo uvesti još dodatnih mjera?

“Ja sam za još neke mjere. Da se privremeno škole razmjesti, da se ide na hibridnu nastavu, da se zatvore sportske aktivnosti na 3-4 tjedna, pitanje ugostiteljskih aktivnosti – da se također zatvore na 3-4 tjedna”, ističe Kolarić. 

Kaže kako donošenje mjera nije jednostavno i kompleksno je pitanje.

“Broj zaraženih je visok i prevelik je broj na dnevnoj razini. Vidimo da nam mjere koje imamo nisu dovoljne”, rekao je.  

Veliki broj preminulih

Upitan tko je odgovoran za tako veliki broj preminulih, odgovara: “Odgovornost je zahtjevno pitanje. Svi mi imamo određenu odgovornost i svi mi sa svojih aspekata možemo raditi”. 

Smatra kako se rasprave u javnosti ne bi trebale svoditi na razinu osobne odgovornosti.

“Rasprava bi se trebala svoditi u tom smjeru kako da smanjimo broj zaraženih, a ne da počnemo prozivati nekoga više ili manje. Neke projekcije su bi da bi taj broj i dalje mogao rasti sljedećih mjesec dana, ako ne bismo uveli neke efikasnije mjere”, kazao je. 

Rekao je kako izgledaju rasprave na Znanstvenom savjetu Vlade.

“Znanstveni savjet ne obvezuje ni Vladu ni ministra niti Stožer. Mi kao znanstvenici iznosimo mišljenja i onda Stožer o tome valjda raspravlja”, dodaje. 

Aktualne mjere

Rekao je i o čemu se točno raspravljalo na sjednicama Savjeta.

“Ja sam izrazio svoju zabrinutost i ne preveliki optimizam što se tiče ishoda s aktualnim mjerama. Zdravstveni sustav ako bude preopterećen, imat će posljedice i na neki drugi bolesti. Rasprave jesu žestoke, ima različitih mišljenja. Većina članova je određenu zabrinutost iskazala”, ističe. 

Rekao je i što će poručiti u petak na sjednici Znanstvenog savjeta Vlade.

“Ja ću opet zagovarati da mjere budu strože nego što je najavljeno”, napominje. 

“Nekoliko dana treba da se mjere uhodaju. Da se nitko i ne zarazi danas, mi ćemo iduća dva tjedna imati zaražene. Što je više zaraženih, teže je da mjera ima efekta”, dodaje. 

“Imamo prevelik broj zaraženih i preveliki udio pozitivnih u testiranima, trebamo to smanjiti”, kazao je zaključno Kolarić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.