Pogledajte tko će moći dobiti propusnicu

Vijesti 18. pro 202011:28 > 11:32
N1

Od utorka Hrvatsku čekaju strože mjere. Postojeće mjere se produžuju uz nekoliko novih restriktivnih mjera. Mjere će vrijediti od 22. prosinca do 8. siječnja, a službeno ih predstavlja Nacionalni stožer.

Uvedene su brojne mjere, a jedna od njih je i ona o zabrani napuštanja matičnih županija.

“Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”, rekao je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Ovo su detalji te odluke

S obzirom na povećani rizik od prijenosa bolesti covid-19, kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Odluka stupa na snagu 23. prosinca 2020., a njeno trajanje se određuje do 8. siječnja 2021. godine.

Zabrana se ne odnosi na:

– osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu;

– dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe;

– izvješćivanje javnosti;

– pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb;

– putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće;

– žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti covid-19;

– diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska na područje pojedine županije ili izlaska iz njega:

– obvezno je pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja;

– zabranjeno je zadržavati se nepotrebno na javnim prostorima;

– obvezno je posjedovati iskaznicu, drugu identifikacijsku ispravu ili dokument kojim se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba na koje se zabrana ne odnosi ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-Propusnica.

Propusnice kroz sustav e-Propusnica izdaju županijski stožeri prema mjestu prebivališta fizičke osobe ili njenog stalnog boravišta.

Iznimno, ako se radi o opravdanim slučajevima koji nisu predviđeni ovom odlukom, propusnicu može izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite.

Odluka ne odnosi se na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Županijski stožeri civilne zaštite, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja ove odluke.

Božinović: 8. siječnja vidjet ćemo rezultate našeg ponašanja

“Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana.”

Odgovarajući na pitanja Božinović je rekao: “Namjera je u razgovorima s udrugama poslodavaca itd. da omoguće djelatnicima godišnje odmore.”

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: “Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan.”

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.