Premijer: Naše su mjere adekvatne i proporcionalne sukladno širenju epidemije

Vijesti 21. pro 202016:51 > 19:23
Podijeli:
Izvor: N1

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

“Bilježimo puno manji postotak u odnosu tjedan na tjedan i to je ohrabrujuće. Na nama je svima da se taj trend i nastavi. Nastojimo što je više moguće smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu. Ovaj period u koji sad krećemo od sutra pa do 8. ili 10. siječnja jako je važan da jednim discipliniranim ponašanjem najvećeg dijela naših građana smanjimo što je više moguće zarazu, to je cilj”, kazao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Komentirao je i nabavu aviona, dodajući da se to neće odgoditi.

“Vladino međuresorno povjerenstvo je napravilo cijelu analizu nakon ponuda koje su došle. Vlada će temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana ćemo detaljnije o tome govoriti. Predsjednik Republike je upoznat s cijelom analizom.”

“Globalna pandemija promijenila je naš način života”

Premijer je istaknuo da je protekla godina bila izazovna, ali smatra da je Vlada dobro odgovorila na sve izazove.

“Za Vladu, HDZ, cijelu Hrvatsku i Europu ovo je bila godina koja je bila vrlo zahtjevna, teška, jedinstvena. Globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje, gospodarstvo, financije. Kada gledamo sve skupa, mislim da smo iznalazili uvijek najbolja moguća rješenja u okolnostima koje smo imali. Pratili smo priču u Kini od početka siječnja, reagirali pravodobno, izvukli bolju turističku sezonu nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali izbore u trenutku koji je bio epidemiološki i politički gledano najoportuniji, održali stabilnost. Kad gledam realno, bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, ali činili smo ono što smo smatrali da je najbolje za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

#related-news_0

Premijer je komentirao i je li Hrvatska prekasno uvela restriktivnije mjere.

“Cijelo vrijeme imamo mjere na snazi. Naše su mjere adekvatne i proporcionalne sukladno širenju epidemije. One su poduzimane na temelju stručnih preporuka i svega što se sastoji u toj politici balansiranja i zdravstva i gospodarstva i financija. Okviri koje smo postavili su da neće biti policijskog sata i nema ga, neće biti kompletnog zatvaranja i nema ga. Gledamo komparativno i kako se drugi bore. Nama je žao svakog izgubljenog života, ovo je opaka bolest, osobno sam je prebolio i nije jednostavna. Drago mi je da sada situacija izgleda bolje”, rekao je.

“Neće biti obveznog cijepljenja”

Komentirao je i cijepljenje protiv koronavirusa.

#related-news_0

“Neće biti obveznog cijepljenja, tu smo odluku već donijeli. Cijela borba protiv covida-19 bazira se na načelu povjerenja prema hrvatskim građanima.”

“Cjepivo je jedno od najvećih dostignuća u medicini uopće. Te teze je li cjepivo dobro ili ne…ja vjerujem da će velika većina građana nakon kampanje pokloniti povjerenje struci i znanstvenicima, ali nećemo ići na obavezno cijepljenje. Nije prva doza cjepiva za marketing već za spašavanje života. U izboru života i smrti, bolji je život”, dodao je.

Nema odgode nabave borbenih zrakoplova

Vezano uz stav SDP-a da je potrebno odgoditi nabavu borbenih zrakoplova, Plenkovć je rekao kako odgode neće biti i da je vladino međuresorno povjerenstvo napravilo cijelu analizu nakon primljenih ponuda. Vlada će to temeljito proučiti sve te aspekte i – nakon nekoliko tjedana konzultacija i provjera – o tome ćemo detaljnije govoriti, najavio je.

Upitan hoće li s time biti upoznato Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio potvrdno rekavši kako je predsjednik Republike već upoznat s cijelom analizom.

Rezimirajući proteklu godinu rekao je kako je bila vrlo zahtjevna i vrlo teška i jedinstvena globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje društva, gospodarstvo i financije. No, gledajući u cjelini, mislimo da smo iznalazili najbolja rješenja u postojećim okolnostima, ocijenio je Plenković.

Pratili smo situaciju od siječnja u Kini, reagirali smo pravodobno, izvukli smo turističku sezonu bolje nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali parlamentarne izbore u epidemiološki i politički u najoportunijem trenutku, osigurali stabilnost, sačuvali radna mjesta, intervenirali sa 7,7 milijardi kuna u privatnom sektoru, zadržali investicijski kreditni rejting, ušli u europski tečajni mehanizam 2, osigurali više od 24 milijarde u idućih 10 godina iz novoga višegodišnjeg okvira “EU iduće generacije”. Bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, činili smo ono što smo mislili da je najbolje za Hrvatsku i sugrađane, ocijenio je Plenković.

Vezano uz unutarstranačke izbore, predstoji još izbor članova Predsjedništva, a održavanje općeg sabora stranke u ovom trenutku nije realno. Kada se u epidemološkom smislu steknu preduvjeti za izbor, izabrat ćemo i taj preostali dio dužnosnika, rekao je Plenković.

Nakon izbora na županijskoj, gradskim i općinskim razinama sve organizacije idu u pripreme za lokalne izbore u svibnju. Mi ćemo danas poslati poruku da se krajem siječnja svi odrede za kandidate i kandidatkinje koji će biti u prvom planu za kampanju za svibanj. Tu očekujemo ponovno vrlo kvalitetan rezultat na županijskima i razini velikih gradova i to je jasan cilj, naglasio je dodavši kako su uz Split, ambicije i Osijek i Zagreb.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog kluba HDZ-a ćemo rezimirati aktualnu političku situaciju te usvojiti dokumente bitne za programa rada za 2021., te financijska izvješća za ovu godinu, najavio je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.