Izbori 29. studenog, 6. prosinca ili 13. prosinca?

Vijesti 27. kol 201519:15 > 19:23
Izvor: CROPIX

Vladajući će navodno predložiti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović tri opcije za raspisivanje parlamentarnih izbora: 29. studenoga, 6. prosinca ili 13. prosinca 2015. godine.

Podsjetimo posebni savjetnik predsjednice RH za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks jučer je izjavio kako će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi zadnji ustavni rok.

“Uopće nije nužno da Sabor prethodno bude raspušten da bi predsjednica mogla raspisati izbore za zastupnike Hrvatskog sabora. Ona može donijeti takvu odluku u okviru svoje ustavne i zakonske ovlasti bez prethodnog raspuštanja Hrvatskog sabora”, izjavio je Šeks.

Nekoliko ministara u Vladi u srijedu je, uoči Vladine sjednice, odbacilo mišljenje posebnog savjetnika predsjednice Republike za ustanovnopravna pitanja Vladimira Šeksa kako bi svaki datum parlamentarnih izbora nakon 6. prosinca bio neustavan, ali nisu otkrili kada će se izbori održati.

“Gospodin Šeks se šali iz pozicije savjetnika”, uz smijeh je novinarima rekla prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Istaknula je kako će se izbori održati kada to koalicijski partneri definitivno utvrde i dogovore se, a upitana hoće li izbori biti u ovoj ili početkom iduće godine odgovorila je: “Kada bude vrijeme – reći ćemo”.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako se u prošlosti često pokazalo da Šeks govori netočnosti, “tako da ne vidim zašto bi on bio referentna točka za izbore i rasprave što je rekao”.