Crveni križ poziva hrvatske tvrtke da pomognu izbjeglicama

Vijesti 01. stu 201514:41 > 02. stu 2015 07:57
Davor Puklavec/PIXSELL

Prve izbjeglice stići će u novouređeni zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu u utorak vlakom izravno iz Šida, najavio je u nedjelju u tom centru ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić.

“U zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, privremenom utočištu, sve je spremno za prijam prvih izbjeglica. To se neće dogoditi ni danas ni sutra, transport izbjeglica želimo uspostavi prema protokolu koji je potpisan sa srpskom stranom, kada oni budu u Šidu spremni za kompletan transport”, izjavio je Ostojić na konfernciji za novinare.

Najavljujući da će prve izbjeglice u prihvatni centar u Slavonskom Brodu stići u utorak.

“U utorak ujutro očekujemo da će stići prvi vlak u Slavonski Brod. Očekujem puni rad ovdje od srijede”, rekao je Ostojić ponavljajući da su sve službe u kampu i izvan njega spremne za normalno funkcioniranje.

Hrvatski crveni križ (HCK) moli sve hrvatske tvrtke koje su u mogućnosti pomoći, da svojim donacijama olakšaju situaciju izbjeglicama, poruka je to glasnogovornice HCK-a Katarine Zorić.

Privremeni tranzitni izbjeglički centar u Slavonskom Brodu imat će prijamni kapacitet za 5.000 ljudi. Predviđeno je da funkcionira u dva zasebna dijela, u jedan bi migranti i izbjeglice stizali, a iz drugog bi odlazili.

“Prostora ima dovoljno. Varijanta je da uvijek mora biti prostora za čišćenje, dezinfekciju, dezinsekciju i sve ostalo”, rekao je Ostojić.

Na upit novinara očekuje li normalno funkcioniranje rute transporta izbjeglica, Ostojić kaže kako očekuje da će se svi držati dogovora.

“U ovom trenutku prosječno smo primali 7.000 ljudi i promet je tekao kontinuirano”, rekao je, dodavši kako ne očekujući da će se broj migranata i izbjeglica smanjiti zbog hladnijeg i lošeg vremena.

U Hrvatsku ušlo oko 300 tisuća izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Pakistana

Ministar unutarnjih poslova na upit novinara demantirao je medijske navode da uz 50.000 izbjeglica u prihvatnim entrima u Grčkoj, isto toliko treba biti raspoređeno u ostalim zemljama na izbjegličkoj ruti.

“Jedina zemlja koja ima hot spotove kapaciteta 50.000 izbjeglica je Grčka, svi ostali (Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka) su dužni povećati kapacitete za tranzit. Naša očekivanja su da se uključi i Mađarska. Na koji način to neka odluči Eurpska unija. Nitko se ne može proglasit promatračem, zatvorit granicu i pravit se da nikoga ne vidi. Svi moraju biti uključeni”, ustvrdio je Ostojić.

Na upit novinara ministar Ostojić je komentirao i prvi smrtni slučaj među izbjeglicama u Hrvatskoj, 63-godišnje žene iz Afganistana, koja je jučer umrla u Opatovcu. Prilikom izlaska iz autobusa u prihvatnom centru Opatovac 63-godišnjoj Afganistanki je pozlilo, prestala je disati, te je unatoč pokušaju reanimacije umrla.

Postupanje u ovom slučaju, kaže Ostojić, ide uobičajenom procedurom. Uz smrt se ne vežu sumnjive okolnosti, te će umrla Afganistanka, prema želji obitelji, biti pokopana na najbližem muslimanskom groblju u Gunji.

Od ponoći do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 2.389 izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 2 000 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Hrvatske u Srbiju.

Od početka izbjegličke krize u Republiku Hrvatsku je ušlo 297. 526 migranata..