"Neke banke namjeravaju kršiti odredbe o konverziji"

Vijesti 06. stu 201517:04 > 17:06
REUTERS

Udruga Franak objavila je u petak kako je analizom informacija koje banke objavljuju na internetskim stranicama, utvrdila da neke banke namjeravaju kršiti odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju, odnosno ne namjeravaju dužnicima dostaviti nove izračune i izmjene ugovora o kreditima.

Iz Udruge Franak podsjećaju da je Zakonom o potrošačkom kreditiranju u dijelu koji regulira konverziju kredita u ‘švicarcima’ propisano da su banke dužne u roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona preporučenom pošiljkom dostaviti dužnicima izračun konverzije kredita, zajedno s prijedlogom novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu.

“Pojedine banke već su na svojim stranicama obavijestile dužnike da će im najprije slati izračune pa će anekse ugovora pripremati tek nakon prihvata izračuna. Takav način slanja obavijesti nije u skladu sa zakonskim odredbama već su banke dužne odmah poslati izračune zajedno s prijedlogom izmijenjenih ugovora”, stoji u otvorenom pismu koje je Udruga Franak uputila javnosti, Hrvatskoj narodnoj banci, Ministarstvu financija i Hrvatskoj udruzi banaka, upozoravajući “da se po zakonu mora striktno postupiti, a da pojedine banke već u najavi svojeg postupanja imaju namjeru raditi suprotno zakonu”.

Pritom pozivaju HNB i Ministarstvo financija “da svojim institucionalnim mjerama već sada osiguraju da banke u postupku konverzije kredita postupaju sukladno zakonskim odredbama kao i HUB da upozori svoje članice na nezakonitosti u poslovanju”.

U otvorenom se pismu pozivaju na informacije koje su na svojim internetskim stranicama objavile Hypo Alpe-Adria-Bank, Erstebank i Splitska banka, u kojima te banke navode da će dužnicima dostaviti samo izračune, bez aneksa ugovora o kreditima.