Bačić: U tijeku je postupak da se dozvola za gradnju na Uni proglasi ništavnom

Vijesti 20. kol 202418:28 4 komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je da je u tijeku postupak kako bi se pravomoćna dozvola za gradnju hidroelektrane na rijeci Uni proglasila ništavnom.

“U tijeku je postupak kako bi pravomoćnu dozvolu oglasili ništavnom što znači da na ne bi imala nikakve pravne posljedice”, rekao je Bačić novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a.

No, upozorio je kako tu treba biti vrlo oprezan jer će ta odluka sutra ili prekosutra biti predmet propitkivanja na Upravnom sudu ili drugdje.

Zbog toga, naveo je, svakodnevno imaju sastanke sa Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije te Državnim inspektoratom kako bi utvrdili i proučili sve okolnosti koje bi mogle dovesti do proglašenja građevinske dozvole ništavnom kako bi se okončala sudbina tog projekta.

Podsjetio je da je njegovo ministarstvo napravilo nadzor nad izdanom i pravomoćnom građevinskom dozvolom koju je donijelo nadležno upravno tijelo Zadarske županije čija je ispostava u Gračacu te su ustvrdili brojne nedostatke u samoj građevinskoj dozvoli. Ustvrdio je i da je, vezano uz ukidanje ili poništenje građevinske dozvole, to ministarstvo bilo ograničeno protekom roka od kada je pravomoćna dozvola postala pravomoćna.

Podsjetio je da je Državni inspektorat na temelju nadzora koje je izvršio Zavod za zaštitu prirode Ministarstva za zaštitu okoliša i zelene tranzicije obustavio radove jer nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti izgradnje te hidroelektrane na ekološku mrežu. Također, iz nalaza je utvrđeno da se radovima na izvoru Une čini šteta prirodi tj. samom izvoru Une te da će radom hidrocentrale ta šteta biti još znatnija.

Bačić je istaknuo je da je taj zahvat još prije deset godina postao sastavnim dijelom prostornih planova Zadarske županije te općine Gračac, prošao svu potrebnu proceduru te nije bilo nikakvih kritika na to.

“Zbog toga što tada nije bilo disonantnih tonova i što je taj plan stupio na snagu te postao i pravomoćan – on je bio temelj za donošenje građevinske dozvole. No, u samoj građevinskoj dozvoli je bilo ozbiljnih propusta koje bi bile tu dozvolu odmah ukinule da nije ona postala pravomoćna i da od njene pravomoćnosti nije proteklo dvije godine”, pojasnio je.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković rekla je kako žele da se priroda vrati u prvobitno stanje te je izrazila uvjerenje da je to i moguće.

Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata jučer je priopćila da je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane , snage 160 kW, “Una-mlin”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare